OVAJ VIRUS MOŽETE DA "ZAKAČITE" U MLADOSTI, A DA NI NE ZNATE: Godinama miruje i ima slabe simptome - OVAKO SE OTKRIVA!

Porodica i zdravlje
OVAJ VIRUS MOŽETE DA "ZAKAČITE" U MLADOSTI, A DA NI NE ZNATE: Godinama miruje i ima slabe simptome - OVAKO SE OTKRIVA!
-

Uzrok raka grlića materice jeste humani papiloma virus (HPV) koji se prenosi polnim kontaktom, a nedavno istraživanje pokazalo je da skoro tri četvrtine žena u Velikoj Britaniji nije svjesno HPV-a, a još više ne zna da može da izazove rak grlića materice.  

Skrining grlića materice je najefikasniji način prevencije, kao i pravovremena HPV vakcina. Ona sprječava infekciju određenim tipovima HPV-a. U preko (90 %) slučajeva HPV vakcina sprečava nastanak raka grlića materice, a istraživanja su pokazala i visoku efikasnost (preko 90%) u zaštiti od dobijanja genitalnih kondiloma, kao i drugih karcinoma anogenitalne regije.

Manjak edukacije dodatno doprinosi neadekvatnoj i pravovremenoj prevenciji. Jedna pacijentkinja iz Velike Britanije ostala je u čudu kada je saznala da ima HPV virus, iako je u dugogodišnjoj vezi i nije stupala u intimne odnose ni sa kim drugim, osim sa svojim partnerom. Da li ste znali da humani papiloma virus možete da dobijete i mnogo godina ranije prije nego što ga otkrijete, čak u tinejdžerskoj dobi?

"Ljudi ne shvataju da se većina HPV infekcija koje izazivaju rak grlića materice zapravo dobiju prije 25. godine. Veoma je važno da se ovo razumije", rekao je Džulijan Peto, epidemiolog raka na Londonskoj školi higijene i tropske medicine.

Stručnjaci upozoravaju da je HPV infekcija može i da se javi bez simptoma, tako da je moguće imati upornu HPV infekciju godinama ili decenijama, a da ni ne znate - i u bilo kom trenutku može da izazove promjene ćelija. Jedan od važnih načina kako da se zaštitite jeste korišćenje zaštite tokom intimnih odnosa, kao i redovna briga o reproduktivnom zdravlju, pregledi i razgovori sa stručnim licima.

(MONDO)

Ne propustite