RECEPT ZA HALVU SA BLISKOG ISTOKA, KRALJICU MEĐU KOLAČIMA: Pravi se iz NIČEGA i savršena je za "krizne situacije"

Objavljeno:27.01.2023 - 18:18
A A A Times Arial

Nezaobilazna je u veganskoj ishrani...

Alva ili halva je slatko jelo, koje potiče sa Bliskog istoka. Alva, kao poslastica, je najviše raširena po arapskim zemljama i na Balkanu. Ime alva dolazi iz arapske riječi halva, šta znači slatkiš. To je slatko jelo od pšeničnog brašna, masti i meda ili od susama, brašna, meda ili šećera. Ovaj stari, najobičniji, recept jedan je od onih za “krizne situacije” – kad iz “ničega” napravite nešto.

Naravo, uz brašno, ulje i šećer od kojih se pravi, ova poslastica nikako se ne računa u zdravu hranu, te se njeno pravljenje preporučuje u izuzetnim situacijama: ako hoćete da probate nešto jednostavno što još nIste ili ako želite da se prisjetite starih mirisa i ukusa.

Sastojci:

-čaša ulja -dvije čaše brašna -malo maslaca

Za šerbet:

-jedna čaša šećera -dve čaše vode -možete dodati i kašiku meda

Način pripreme:

U veću šerpu stavite ulje, ostavite da se dobro zagrije. Potom dodajte brašno. Smanjite vatru. Brašno pržite polako sve dok ne dobije karamel ili svijetlosmeđu boju. Miješajte drvenom varjačom kako ne bi zagorjelo.

Kada ispržite brašno, polako dodajte šerbet (ukuhajte vodu, šećer i kašiku meda). Miješajte. Nemojte dodati cijeli šerbet odjednom. Kada halva upije tečnost tako da se odvaja od varjače, halva je gotova i možete je servirati.

Obično se servira tako što se smjesa vadi kašikom i reda u krug, ali vi možete koristiti i kašiku za vađenje sladoleda i tako dobiti lijepe kugle. Halvu možete dekorisati kristalnim šećerom ili mljevenim orasima.