POBJEGLA IZ RODNE ZEMLJE, POSTALA ŽENA KOJOJ SE DIVI CIJELI SVIJET: Životna priča AMAL KLUNI!

Lifestalgija
POBJEGLA IZ RODNE ZEMLJE, POSTALA ŽENA KOJOJ SE DIVI CIJELI SVIJET: Životna priča AMAL KLUNI!
Oni koji privatno znaju uspješnu Britanku kažu da je riječ o ženi nevjerovatnog intelekta i elegancije.

Oni koji privatno znaju uspješnu Britanku kažu da je riječ o ženi nevjerovatnog intelekta i elegancije.  Za svoje je znanje osvojila "Shrigley Award" na Univerzitetu Oksford i "Jack Katz Memorial Award" na Njujorškom pravnom fakultetu, na kojem se i obrazovala. Ujedno je 2013. odabrana za najzgodniju pravnicu u Londonu.

Libanska ljepotica, koju su mediji jedno vrijeme nazivali dvojnicom glumice En Hetavej, znatno se razlikuje od dosadašnjih Klunijevih djevojaka, koje su uglavnom bile supermodeli i glumice.

142815-profimedia0264005326-ff

Njena karijera je spoj humanitarnog prava i međunarodne politike, a za 43-godišnjakinju Amal, ima impresivnu biografiju. Radila je u nekoliko UN-ovih komisija, predavala na nekoliko Univerziteta, kao što su "The Hague Academy" i "The New School in New York". Tečno govori engleski, francuski i arapski, a napisala je i knjigu "The Special Tribunal of Lebanon". U karijeri je zastupala brojna poznata imena, a impresivna lista klijenata uključuje i bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko kao i osnivača VikiLiksa Džulijana Asanža. Danas je posvećena majka i supruga i jedna od rijetkih žena koja se može pohvaliti činjenicom da je do 40. godine ostvarila mnogo više nego što bi većina cijelog svog života.

Amal Alamudin rođena je 3. februaru 1978. u Bejrutu, glavnom gradu Libana. Dolazi iz uticajne libanonske porodice intelektualaca. Njen deda je bio ministar u vladi, a otac Ramzi Alamudin, porijeklom iz gradića Bakline, predgrađa Bejruta, prije penzije radio je kao profesor poslovnih studija na Univerzitetu "American University of Beirut".

Ujedno je autor velikog broja stručne literature. Majka Baria Miknas imala je uspješnu novinarsku karijeru, radila je u uticajnim srednjoistočnim novinama i televizijskim emisijama. Danas je zaposlena kao dopisnica i urednica u novinama "Al-Hayat", za koje je intervjuisala brojne regionalne čelnike. Baria je također bila velika ljepotica kada je bila mlađa, zvali su je libanonskom Liz Tejlor. Ali kada je 1982. te prostore zahvatio rat, porodica je bila prisiljena da pobjegne. Amal je imala samo dvije godine kada su se njeni roditelji sa njom, mlađom sestrom Talijom i braćom Samerom i Ziadom doselili u Englesku. Smjestili su se u Bukinghamšajeru, gde su ih dočekali raširenih ruku. Upravo je to jedan od razloga zašto uspješna brineta razumije probleme današnjih izbjeglica. Kada su se ona i Džordž sreli sa sirijskim izbjeglicama u Berlinu, rekla im je: “Moja porodica je također pobjegla od rata i imali smo sreću što nas je 1982.godine, kada je nasilje doživjelo vrhunac, prihvatila jedna evropska zemlja”. U Engleskoj je završila osnovnu i srednju školu, a studije prava na Univerzitetu "St. Hugh’s Collegeu" u Oksfordu. Školovanje je nastavila, a titulu magistra prava stekla je na "NYU" u Njujorku. Nakon diplome kratko je radila za Soniju Sotomajor, sudiju američkog Vrhovnog suda. Kada se 2010. vratila u Englesku, počela je pripravnički staž u londonskoj kancelariji "Doughty Street Chambers", gde su je kasnije i zaposlili.

S vremenom je postala jedna od najpoznatijih pravnica za ljudska prava. Osim Timošenko i Asanža, Amal je zastupala i Jermeniju u nastojanjima da se dokaže genocid nad njenim stanovnicima iz jazidske žene, vjersku manjinu Srednjeg istoka nad kojom je "ISIS" počinio genocid. Jednom je prilikom priznala da bi, ako bi sirijski predsjednik Bašar al-Asad ikada bio procesuiran za ratne zločine, rado radila na tom slučaju.

142817-profimedia0240859440-ff

 

- Mislim da je UN zaključio da je sirijska vlada počinila ratne, ali i zločine protiv čovječnosti. Ali nisu oni jedini, postoje i drugi akteri koji su počinili identične zločine - istakla je Amal koja je uprkos impresivnoj karijeri slavu stekla tek zahvaljujući ljubavnom životu. Ali ni to nije tako trivijalno i bizarno ako uzmemo u obzir da je upravo ona jedina žena kojoj je pošlo za rukom da ukroti neženju i jednog od najpoželjnijih muškaraca na svijetu.

Džordž Kluni i Amal upoznali su se u Italiji, tačnije u njegovoj vili na jezeru Komo. Ona je u julu 2013. prolazila tuda na putu za Kan sa zajedničkom prijateljicom. Čim ju je upoznao, Džordž je pao na njen šarm.

- Pomislio sam da je prekrasna, zabavna i jako pametna. Ne znam da li je i ona pomislila isto za mene. Vjerovatno je mislila da sam star. Onda mi je poslala neke fotografije koje je snimila kada je bila ovdje, počeli smo da se dopisujemo i-mejlom i razgovaramo. Nakon nekog vremena postalo je jasno da je to među nama preraslo u nešto više od prijateljstva - rekao je Džordž koji je u oktobru 2013. pozvao Amal da ga posjeti u londonskom studiju "Abbey Road", gdje je nadgledao snimanje filma na kojem je radio. - Bio je to odličan prvi sastanak. Zatim smo otišli na večeru. Rekla mi je: “Idemo u ovaj restoran”. Bio je nevjerovatno šik. Čim smo izišli, pred vratima se stvorilo 50 paparaca. Ali ona se odlično snašla. Kako sam bio u Londonu, stvari su brzo eskalirale - kaže Kluni, koji je u britanskoj prijestolnici ostao sljedećih šest nedjelja.

139447-profimedia0322412147-ff

- Zatim smo zajedno proveli Božić u Kabo San Lukasu, poslije čega smo otišli na safari u Keniju. Amal obožava žirafe, to su joj najdraže životinje - ispričao je. U februaru 2014. Kluni je počeo da planira prosidbu. Kao i svaki uspješan reditelj, isplanirao je sve do detalja, čak i muziku koja će svirati u pozadini. Kupio je prsten i toliko uspješno krio sve da Amal nije ništa posumnjala. - Bila je u Engleskoj i taman je trebala da krene u Los Anđeles kada je s roditeljima imala ozbiljan razgovor. Pitali su je koje su moje namjere.

Odgovorila im je da se opuste, da smo zajedno tek šest mjeseci. A onda se pojavila kod mene - kaže Džordž koji ju je zaprosio 28. aprila 2014. u svom domu. Napravio im je večeru. - Ja sam kuhar u porodici. Nisam napravio ništa impresivno, neku tjesteninu. Nakon večere, uz šampanjac, rekao sam joj da ode do fioke po upaljač kojim ćemo zapaliti svijeće. Otvorila je i izvukla prsten. Ja sam napravio sve ostalo, kleknuo i sve što se tada radi. Imao sam plejlistu s pjesmama pokojne tetke, pjevačice Rouzmeri Kluni, čekao sam da počne "Why Shouldn’t I?".

Počela je da svira, a ona je zurila u prsten i govorila: “Oh, Bože”. Klečao sam 20 minuta i čekao da kaže “da”, bila je jako šokirana. Rekla je “da” tek kada je ‘Goody, Goody’ počela da svira, a ta baš i nije romantična - našalio se i priznao da nije sumnjao u njen odgovor.

- Jedino čega sam se pribojavao bilo je da li će misliti da je to prerano. Ali nisam sumnjao u to da smo mi taj par i da smo odličan tim. A bili smo tim od početka. Odmah smo osjetili da smo srećni i ta sreća traje do danas. Jedino mi je žao što sam imao 50 i nešto godina kada se to dogodilo, jer bih inače mogao mnogo više vremena da provedem sa njom - objasnio je. Bračne zavjete razmijenili su u septembru 2014. u Veneciji okruženi sa stotinjak bliskih prijatelja i članova porodice.

- Nikome nismo rekli da ćemo to uraditi, ali s vremenom su shvatili. Do Venecije smo iznajmili autobus, zatim smo sijeli u brod i vidjeli gomilu ljudi i paparaca kako stoje i čekaju. Sjedili smo u brodu i ja sam rekao: “Znaš šta, zašto se skrivamo? Ne bismo trebali da se stidimo ovoga”. I tako smo ustali i mahali ljudima - ispričao je slavni oskarovac koji je sa svojom nevjestom u Veneciju stigao dan prije ceremonije i odmah su počeli da slave. Svečana svadbena ceremonija počela je u 20 časova u luksuznom Aman Kanal Grand Hotelu.

Za taj posebni dan Amal je odabrala klasičnu bijelu vjenčanicu od čipke dizajnerke Sare Barton za kuću Aleksander Mekvin koja je otkrivala njena ramena i širila se od struka naniže, a raspuštenu kosu ukrasila je velom.

Džordž se ipak odlučio za klasično crno odijelo i leptir-mašnu s potpisom Armanija. Par je ispod luka napravljenog od uvezenih bijelih ruža, do kojeg je Džordž došao držeći pod ruku majku Ninu, razmijenio bračne zavjete koje su sami napisali. U tim intimnim trenucima uz njih su bile i neke od najvećih holivudskih zvijezda, poput Met Dejmona, Emili Blant i Bila Mareja, glavne urednice američkog Voga Ane Vintur, frontmena grupe "U2" Bona Voksa kao i bivše manekenke Sindi Kraford, čijem je suprugu Randeu Gerberu bila povjerena uloga vjenčanog kuma.

- Sve vrijeme dok je izgovarao zavjete, Kluni je držao Amalinu ruku - otkrio je tada anonimni izvor i dodao da je vjenčanje koje je vodio bivši rimski gradonačelnik Volter Veltroni trajalo osamnaest minuta.

Supružnici Kluni i njihovi gosti potom su se zaputili na večeru od pet jela koju je osmislio italijanski šef Rikardo De Pra. Na jelovniku su se našli jastog, rižoto i riba, ali i egzotični kanapei od pršute i smokava. U pozadini je sve vrijeme svirao orkestar, džez trio i pijanista, na čijem je repertoaru bila i Mocartova "Mala noćna muzika". Džordž je navodno bio toliko uzbuđen da mu je ruka drhtala prilikom sečenja atraktivne crno-bijele svadbene torte četvrtastog oblika, koja se protezala na četiri sprata. Fotografije sa slavlja prodate su časopisima koji su ponudili najviše novca - magazinu Pipl i Helou.

Supružnici Kluni novac su navodno uplatili na račun nekoliko humanitarnih organizacija.

 

 

Ne propustite