Odlični Tsitsipas savladao Khachanova i plasirao se u svoje drugo grand slam finale

Tenis
Odlični Tsitsipas savladao Khachanova i plasirao se u svoje drugo grand slam finale
-

Grčki teniser Stefanos Tsitsipas (4. ATP) plasirao se u finale Australian Opena nakon što je rano jutros pobijedio Rusa Karena Hačanova (20. ATP).

Meč je trajao gotovo tri i po sata, a rezultat je bio 3:1 za Tsitsipasa, po setovima 7:6, 6:4, 6:7, 6:3.

Nakon uspješno odrađenih prvih servisa, u četvrtom i petom gemu oba tenisera su uzela po break. Isto se ponovilo u osmom i devetom gemu pa se igrao tie-break. U igri nerava Stefanos je uzeo tri mini-breaka i poveo u ovom duelu.

U drugom setu obojica tenisera su znatno popravili svoje servise i grešaka nije bilo sve do devetog gema kada Grk uzima ključni break koje potom potvrđuje svojim servisom i tako dolazi na korak do trijumfa.

Nakon trećeg gema trećeg seta kada je Tsitsipas uzeo break činilo se da je Hačanov u potpunosti klonuo. Međutim, Rus pokazuje karakter te uzima break u 10. gemu za izjednačenje. Igrao se novi tie-break koji je sada pripao Karenu i ruski teniser se tako vratio u meč.

Međutim, grčkog tenisera to nije puno pogodila i odmah uzima break u četvrtom setu za vodstvo 3:0. Uslijedile su razmjene servisa bez problema pa je tako Tsitsipas mirno priveo meč kraju i upisao pobjedu u današnjem duelu.

Tsitsipas će u finalu Australian Opena igrati protiv pobjednika drugog polufinala između srbijanskog tenisera Novaka Đokovića (5. ATP) i Amerikanca Tommyja Paula (35.). Drugo polufinale igra se danas od 9:30 sati.

Ukoliko se Đoković plasira u finale, bit će to repriza Roland Garrosa iz 2021. godine kada su upravo srbijanski teniser i Grk sastali u borbi za naslov. Tada je Đoković slavio nakon velikog preokreta.

Čak tri puta je prije ovog meča Tsitsipas bio zaustavljen u polufinalu Australian Opena – 2019, 2021. i 2022. godine.

Ne propustite