ORAŠČIĆI KOJI SVIMA SIGURNO USPIJEVAJU: Tope se u ustima, pravite ih po ovom receptu i sigurno će vam ispasti izvanredni

Praktična žena
ORAŠČIĆI KOJI SVIMA SIGURNO USPIJEVAJU: Tope se u ustima, pravite ih po ovom receptu i sigurno će vam ispasti izvanredni
Sitni kolači u obliku oraha koji se tope u ustima. Ako nemate vremena, ove kolačiće možete da punite i nutelom umjesto ovog fila.

Sitni kolači u obliku oraha koji se tope u ustima. Ako nemate vremena, ove kolačiće možete da punite i nutelom umjesto ovog fila.

Sastojci:

250 g margarina
100 g šećera
1 vanilin šećer
120 g mljevenih oraha
2 kašičice kakaoa
300 g mekog brašna tip 400

Za fil:

2 jajeta
100 g šećera
100 g čokolade
150 g mljevenih oraha
150 margarina

Priprema:

Umutite margarin, pa postepeno dodajite šećer, sve vrijeme muteći. Zatim dodajte vanilin šećer i kakao. Promiješajte špatulom, pa dodajte mljevene orahe i brašno. Umijesite tijesto rukama.

Zatim kalupe za oraščiće premažite uljem i uvaljate u brašno. Vadite tijesto veličine klikera i stavljajte u kalupe. Prstima rasporedite po kalupu, tijesto treba da bude u tankom sloju i da ima malu rupu u sredini za fil. U zagrijanoj rerni pecite na 200°C 10 minuta.

Za fil: Umutite jaja sa šećerom, pa kuhajte na pari nekih 15-20 minuta, dok ne počne da se zgušnjava. Zatim dodajte čokoladu i kuhajte dok se ne otopi. Naravno sve vrijeme kuhanja na pari treba da miješate fil. Ohlađeni fil umutite mikserom, pa postepeno dodajite margarin, sve vrijeme muteći. Na kraju dodajte mljevene orahe i umutite.

Uzmite oraščiće i punite filom, a drugim oraščićem poklopite.

izvor:stvarukusa

Ne propustite