REZULTAT PAPA TESTA DOBAR, A NA GRLIĆU MATERICE OZBILJNE PROMJENE: Doktor upozorava - do karcinoma još samo 6 mjeseci

Porodica i zdravlje
REZULTAT PAPA TESTA DOBAR, A NA GRLIĆU MATERICE OZBILJNE PROMJENE: Doktor upozorava - do karcinoma još samo 6 mjeseci
-

Dobar rezultat PAPA testa ne mora da znači da nema opasnosti od karcinoma grlića materice. Dr Igor Jeremić upozorava na obavezu zaštite od HPV virusa koji može da ga izazove za samo 6 mjeseci.

PAPA test ili Papanikolaou test je uobičajena metoda provere zdravlja, a žene bi trebalo da mu se podvrgavaju barem jednom do dva puta godišnje kad nemaju nikakvih tegoba ni simptoma.

Ovaj test služi da se otkrije sumnja na eventualni karcinom grlića materice i smatra se da je pouzdano u oko 80 odsto slučajeva. Dr Igor Jeremić navodi da u praksi sve češće ima veoma mlade djevojke kod kojih je PAPA test bio normalan, ali je on ipak otkrio teške promjene.

"Najveći problem je infekcija HPV virusom koji danas ima veliki broj tipova", objasnio je dr Jeremić u emisiji "150 minuta" na TV Prva. "Dovoljan je jedan se*sualni odnos da se ovaj virus prenese, a danas djevojke gube nevinost već u srednjoj školi.

Tako se dešava da kod djevojaka koje imaju samo 22 ili 23 godine uočim ozbiljne promjene na grliću premda im je urađen PAPA test i pokazalo se da je nalaz bio uredan."

Dr Jeremić kaže da je kod jedne takve pacijentkinje našao teške predkanceroze, displazije "civ 3".

"To, konkretno, znači da ona ima samo šest do 12 mjeseci do pojave karcinoma grlića materice", tvrdi ljekar. "U histopatološkom smislu, to znači da je dovoljan još samo jedan milimetar da se to desi."

On podsjeća da su prekanceroze još uvijek beningne promjene, ali kad probiju bazalnu membranu to znači karcinom. Kod veoma mladih djevojaka on može da napreduje strjelovitom brzinom.

"Važno je utvrditi tačnu promjenu na grliću, nije dovoljno reći tek tako da je to ranica. Treba odraditi i HPV tipizaciju, a obavezno i kolposkopiju da bi se tačno znalo odakle je uzet materijal za testiranje", upozorava dr Jeremić.

Beningne promjene se mogu lako ukloniti, a potrebu za intervencijom će proceniti lekar. Tada nema opasnosti po kasnije reproduktivno zdravlje pacijentkinje. Najvažnija preventiva je zaštićen odnos - na primer, kondomom. 

"Kod muškarca zaraženog HPV virusom se ponekad jave kondilomi, što ukazuje na zarazu, ali to nije obavezan slučaj", kaže doktor. Prema njegovim riječima, srednjoškolke stupe u prvi odnos između prvog i četvrtog razreda škole, a taj odnos je veoma često nezaštićen.

"Kod žena nalazimo oko 70 odsto miješane infekcije HPV virusom", kaže dr Jeremić. "Posljedice se ponekad tek kasnije vide. Tako mi je bila pacijentkinja koja je, nažalost, napastvovana prije četiri godine, a danas ima prekancerozu "civ 2". Otkrili smo i mikroinvazivni karcinom kod jede sedamnaestogodišnjakinje

Danas bar 85 odsto odnosa mora biti zaštićeno", upozorava dr Jeremić. Pored toga, zaštita je i HPV vakcina, od skoro dostupna i u našoj zemlji.

Tekst: Lepa&Srećna

Ne propustite