SVI JE PIJEMO, A NI NE SLUTIMO ŠTA NAM RADI OD JETRE: Kafa ima veliku MOĆ ako se konzumira na OVAJ NAČIN

Porodica i zdravlje
SVI JE PIJEMO, A NI NE SLUTIMO ŠTA NAM RADI OD JETRE: Kafa ima veliku MOĆ ako se konzumira na OVAJ NAČIN
-

Uticaj kafe na jetru može biti neverovatan, a niko ne bi ni pomislio da jedan od omiljenih napitaka ima toliku moć.

Jedan od omiljenih napitaka koji je neizostavan dio jutarnjih rituala, jeste kafa. Zbog osnovnog sastojka koji kafa sadrži, odnosno kofeina često se nalazi na meti istraživanja, zbog jakog dejstva koje ima.

Osim toga što trenutno podiže energiju i razbuđuje nas, neke studije pokazale su da može smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, dok takođe može uticati i na zdravlje jetre.

Istraživanja su pokazala da kafa ima hepatoprotektivni efekat, što znači da štiti jetru od oštećenja. Prije nego što saznate kako sve kafa utiče na jetru, imajte na umu da se to odnosi na crnu kafu, bez ikakvih dodataka, a da sve što u nju dodajete može da umanji efekte koje ima, piše Mondo.

Vjeruje se da kafa može da štiti od fibroze jetre

Fibroza jetre predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji se javlja usljed nagomilavanja ožiljačnog tkiva na jetri. Vremenom to počinje da utiče na funkcionisanje jetre, ali u ranijim fazama fibroza može da se "preokrene" promjenom životnih navika i primjenom adekvatnih lijekova.

Jedna studija objavljena u Žurnalu hepatologije utvrdila je da redovno konzumiranje kafa (i čaja) pomaže u smanjenju rizika od fibroze jetre. Jedan od načina da se testira fibroza je mjerenjem čvrstine jetre, a ova studija je pokazala da je taj organ "mekaniji" kod onih koji piju kafu.

kafa-560

Kafa dobro djeluje na enzime

U jetri se nalaze enzimi koji ubrzavaju određene procese u tijelu, poput razlaganja i izbacivanja toksina, proizvodnje žuči i slično. Ako tijelo proizvodi previše enzima, oni mogu da dospiju u krvotok, što može da bude znak oštećenja ili bolesti jetre. Istraživanja su pokazala da konzumiranje kafe može da smanji koncentraciju enzima u jetri, time smanjujući i rizik od bolesti i oštećenja tog organa.

Oprezno s količinom

Osim toga što može pozitivno da utiče na organizam, kafa takođe može biti i negativna ukoliko pretjeramo sa konzumacijom. Takođe, ljudi koji imaju ozbiljnijih zdravstvenih problema najbolje je da se o konzumaciji kafe posavjetuju sa svojim ljekarom.

(Stil)

Ne propustite