DOMAĆI KROASANI: Vazdušasti i mekani kao iz pekare, pravi su izbor za sve obroke

Praktična žena
DOMAĆI KROASANI: Vazdušasti i mekani kao iz pekare, pravi su izbor za sve obroke
Donosimo vam recept za najvazdušastije kroasane koje možete puniti po vašoj želji. Mekani su i veoma ukusni, te se mogu naći na trpezi u svakoj prilici.

Donosimo vam recept za najvazdušastije kroasane koje možete puniti po vašoj želji. Mekani su i veoma ukusni, te se mogu naći na trpezi u svakoj prilici.

Sastojci:

600 ml vode
1 kašika šećera
40 g svježeg ili 10 g suhog kvasca
50 ml ulja
1-2 kašike soli
375 g margarina
1 kg mekog brašna
1 jaje za premazivanje

Priprema:

Prvo staviti margarin ili maslac u zamrzivač da se stvrdnu. Nije potrebno da to radite mnogo ranije. U posudu za mješenje sipati toplu vodu. Dodati šećer, kvasac i jednu kašiku brašna i sve žicom promiješati. Dodati brašna odokativno, pa opet izmiješati varjačom ili rukom. Zatim dodati so, pola mjere ulja i još brašna.

So odredite sami, zavisno da li pravite slatke ili slane kroasane. Jedna kašika je dovoljna za slatke, neće tijesto biti slano, ali se mora dodati kako ne bi bilo bljutavo i bezukusno. Za slane povećajte količinu.

Opet sve miješati varjačom ili rukom i postepeno dodavati brašno sve dok tijesto ne postane tvrđe, a zatim ga mjesiti. Nakon što je tijesto umiješeno, staviti na radnu površinu i preliti ostatkom ulja. Zatim mjesiti sve dok se ulje potpuno ne ugradi u tijesto. Posuti brašno po stolu, pa tijesto podijeliti na 16 dijelova. Svaki dio oblikovati u lopticu, a zatim prekriti krpom i ostaviti 30 minuta da odstoji.

Kroasani

Poslije 30 minuta svaku lopticu uz pomoć oklagije i malo brašna razvući na prečnik otprilike 20cm. Odabrati dva najveća komada tijesta i te krugove odvojiti. Ne morate mnogo da vodite računa da je svaki krug precizan jer ćete ga poslije rukom oblikovati.

Kroasani

Prvo staviti jedan od većih krugova dole, pa narendati margarin. Staviti preko drugi krug tijesta i njega rukom razvući po rubovima tijesta ispod. Rukom pritisnuti odozgo kako bi se lijepo zalijepilo.

Postupak ponavljati sve do poslednjeg dijela tijesta. Odozgo staviti ono drugo veće tijesto koje je prethodno odvojeno, te opet sve utisnuti rukom.

Kroasani

Posuti brašnom ispod i oko naslaganog tijesta i polako oklagijom razvući prvo stiskajući sredinu pa ostale dijelove. Pred kraj, okrenui tijesto, još dodatno razvući i isjeći na više dijelova. Puniti po želji

Kroasani

Uviti kroasane i poslagati u obložen pleh, a zatim prekriti krpom i ostaviti da odstoje 30 minuta. Kroasane premazati umućenim jajetom i peći na 200 stepeni oko 20 minuta.

Prijatno!

 

Ne propustite