OVAKO ENGLEZI PRAVE MAFINE: Recept star preko 100 godina za ukusno i šuplje pecivo
Umjesto vazdušastih američkih napravite britanske šuplje i ravne mafine.Recepti za engleske mafine počeli su da se pojavljuju početkom 19. vijeka.U viktorijansko doba, mladići su prodavali kolače na ulici, u posebnim kolicima i zvonili su kako bi privukli kupce. Engleski mafini dosta podsećaju na lepinje, a obično se jedu za doručak. Možete da ih mažete džemom ili da ih punite kajganom, slaninom, sirom...
- Sastojci:
- 330 g brašna
- 1 kesica suhog kvasca
- 1 kašičica soli
- 2 kašike šećera
- 180 ml mleka
- 120 ml vode
- 45 g putera
- 1 jaje
- griz
Priprema:
Pomješajte mlijeko, vodu i šećer u šerpi, pa kratko kuhajte da se sastojci zagriju. Promješajte i dodajte suhi kvasac. Ostavite da se kvasac aktivira. Istopite puter, pa dodajte u aktivirani kvasac, kao i jaje sobne temeprature. U tu smjesu postepeno dodajte brašno koje ste pomješali sa kašičicom soli i umjesite. Tijesto stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom. Ostavite da odstoji nekih sat vremena. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu, a zatim ga lagano raširite na debljinu od 2,5 cm. Pleh obložite pek papirom i pospite kukuruznim brašnom ili grizom. Modlom ili čašom napravite oblike na tijestu i ređajte na pleh. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori još pola sata. U zagrijani tiganj pospite malo griza i stavite mafine. Pokrijte i pržite nekih 5-6 minuta, a zatim okrenite i pržite još 5-6 minuta.