ŠOK IZJAVA MIRE FURLAN 1998. ZA AMERIČKI MAGAZIN : Otkrila kako se osjeća

ŠOK IZJAVA MIRE FURLAN 1998. ZA AMERIČKI MAGAZIN : Otkrila kako se osjeća
NA GODIŠNJICU smrti, u suradnji s Yugopapirom, prisjećamo se Mire Furlan.

Svibanj 1998.: Mnogi glumci ne vole znanstvenu fantastiku zato što u njoj nema ničeg realnog. Nestvarni galaktički događaji djeluju često umjetno i izgledaju kao da nemaju nikakvog dodira s realnošću.

Mira Furlan nema tih problema. Ova glumica, porijeklom iz bivše Jugoslavije, smatra da su događaji u seriji Babylon 5 i lik ambasadorice Delenn, koji tumači, veoma slični realnosti.

"Poslije jedne epizode, prijatelji iz New Yorka su me pitali kada će televizijski scenaristi konačno napisati nešto što nema veze s bivšom Jugoslavijom. To je bilo u vrijeme kada se u Bosni rasplamsavao rat i kada se postavljalo pitanje intervencije stranih sila. Znate, takvo nešto smo upravo radili u seriji. Spominju se Centauri - Narni i pitanje trebamo li intervenirati ili ne..."

Nakon što je s mužem, filmskim redateljem Goranom Gajićem, koji je porijeklom Srbin, na brzinu napustila Zagreb 1991. godine, glumica je došla u Los Angeles. Na pitanje osjeća li se već kao Amerikanka, ona tiho odgovara: "Volim reći da sam građanin svijeta, ali u ovim okolnostima osjećam da ne pripadam nigdje."

Zbog toga se Mira Furlan - osjećajna osoba puna topline i s izrazitim smislom za humor - lako identificira s prognanicima iz serije Babylon 5, kao i s likom stranog ambasadora u svemiru, čiji su stanovnici stalno u konfliktu. Ona, zapravo, Delenn vidi kao nekoga tko je u stanju pružiti novu perspektivu i nadu u bolji život, usprkos stalnim borbama i poteškoćama koje su utjecale i na Mirin privatni život.

"Voljela bih da mogu pričati s Delenn o situaciji u bivšoj Jugoslaviji. Možda bi mi ona dala neki dobar savjet. Mudrost kojom se odlikuje ovaj lik bila bi mi vrlo dragocjena u ovoj situaciji", kaže. U razgovoru o svojim ranijim iskustvima s producentom J. Michaelom Straczynskim ona je istaknula da tema koja govori o prognanoj osobi nije samo njena i Delennina priča.

"Postoje neke rečenice koje se odnose upravo na moju cjelokupnu situaciju, tako da me to malo uplašilo. Pa, ipak, takve su se stvari kroz povijest civilizacije stalno ponavljale. Milijuni ljudi su to iskusili na vlastitoj koži. Zato Joe uvijek nastoji kroz svoja djela ukazati na tu činjenicu."

Budući da je Straczynski već završio pisanje svih preostalih epizoda serije Babylon 5, Furlan bi vrlo lako mogla saznati što će se sve događati do kraja serije. Međutim, nju to uopće ne interesira.

Kaže da voli iznenađenja i da autor tajnu treba zadržati za sebe: "Osim toga, to je sasvim uobičajeno kad snimate TV seriju - nikad ne znate što će se dogoditi. To nije isto kao i rad na filmu, gdje čak i prije početka snimanja znate što će se dogoditi na kraju."

U Americi je vrijeme novac

Prvi televizijski film Babylon 5 zahtijevao je od Mire Furlan da igra Delenn kao što je bila na početku TV serije: vrlo mlada i mnogo manje nalik na ljudsko biće, kako izgledom tako i ponašanjem. Glumica se ponovo morala prilagođavati na tešku šminku, ali joj tumačenje mlade Delenn uopće nije teško palo. Kaže da je bilo uzbudljivo ponovno oživjeli lik mlade Minbari žene "na početku njene karijere i njenog života". 

To je za nju predstavljalo sasvim novo iskustvo mada je u Jugoslaviji dosta radila za televiziju. Dvostruki je dobitnik jugoslavenskog ekvivalenta Oscara i član ekipe čuvenog filma Otac na službenom putu, koji je bio u nominaciji za nagradu filmske Akademije.

Poslije svega Mira Furlan kaže: "U Jugoslaviji sam bila ljuta i razočarana situacijom na filmu jer je sve teklo vrlo sporo, dok sam u Americi frustrirana kroničnim nedostatkom vremena za probe i žurbom da se epizode snime u što kraćem roku. Ovdje je vrijeme jednostavno novac. Vrijeme je, praktično, sve."

Također se žali: "Amerika jednostavno briše vašu prošlost. Bombardira vas svojim pravilima i načinom života. Htjeli vi to ili ne, postajete dio sistema. Amerika vas također kontrolira na još jedan način: preko vašeg novca. Vi ste, zapravo, stalno u nemilosti svoje banke."

Socijalistički sistem, u kome je Mira odrasla, ograničavao je umjetničku slobodu na drugi način.

 

Ne propustite