ZA SVE SLATKOLJUPCE: Parfe torta od kestena
Ovo je odlična poslastica.
SASTOJCI
400 g kesten-pirea bez šećera
6 jaja
200 – 250 g šećera u prahu
100 g brašna
1 žličica želatine u prahu (5 ml)
2 žlice vode
1 žlica ruma
300 ml slatkog vrhnja
6 žlica (oko 100 g) glatke marmelade od marelica
2 žlice vode
150 g čokolade za kuhanje
PRIPREMA
Pire od kestena dobro promiješajte da postane gladak. Podijelite ga popola. U jednu polovinu umiješajte žumanca i 50 g šećera u prahu.
Od bjelanaca stucite snijeg pa postupno, uz miksanje, dodajte 100 g šećera u prahu kako biste dobili jako čvrst snijeg. Umiješajte smjesu od kestena i žumanaca, a zatim i brašno.
Prebacite u kalup za tortu promjera 26 cm. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 45 minuta. Ostavite da se ohladi, a potom pokrijte i ostavite preko noći.
Želatinu u prahu pospite po vodi i ostavite dok ne nabubri, 10-ak minuta. Posudu stavite na paru i miješajte dok se želatina ne rastopi. Ostavite da se malo ohladi.
Ostatak kesten-pirea promiješajte s ostatkom šećera u prahu (50 do 100 g – ovisno o ukusu). Od slatkog vrhnja stucite šlag pa ga, s rastopljenom želatinom, umiješajte u smjesu s kestenom.
Pečenu i ohlađenu tortu vodoravno prerežite na tri lista. Premažite ih kremom i složite jedan na drugi. Ostavite u hladnjaku 30-ak minuta.
Marmeladu od marelica prokuhajte s vodom te njome premažite tortu odozgora i sa strane.
Čokoladu rastopite na pari, promiješajte da bude sasvim glatka pa njome prelijte tortu; poravnajte površinu, a ono što se slije niz tortu razmažite sa strane.
Ostavite da se slegne te dobro ohladi prije posluživanja.