ODMAH OBRATITE PAŽNJU: Ovo su glavni pokazatelji da je vaše dijete pod stresom

Zanimljivosti
ODMAH OBRATITE PAŽNJU: Ovo su glavni pokazatelji da je vaše dijete pod stresom
Živimo u vremenima kada je stres neizbježan.

Živimo u vremenima kada je stres neizbježan.

Svijet doživljava drastične promjene, a na to nisu imuna ni djeca. Kids Minds Matter piše da djeca, baš kao i odrasli, mogu biti pod stresom, ali pokazatelji nisu uvijek jasno vidljivi.

Iako djeca nemaju uvijek dovoljno emocionalne inteligencije ili dovoljno razvijen vokabular da se izraze, emocionalni znakovi ili znakovi ponašanja mogu vrlo dobro ukazivati na to da prolaze kroz stresno razdoblje i da im je potrebna pomoć.

Stručnjaci objašnjavaju kako se stres kod djece može manifestirati kroz promjene u njihovom tipičnom ponašanju. Svaka dob ima različite simptome, ali neki od najčešćih znakova su neraspoloženje ili razdražljivost, nezainteresiranost za aktivnosti u kojima je dijete nekoć uživalo, zabrinutost, plač, pokazivanje straha u situacijama kojih se dijete prije nije bojalo. Osim toga, dijete je više vezano za roditelje pa se pojavljuju promjene u apetitu i spavanju.

Stres kod djece od 3 do 7 godina
Djeca u ovoj dobnoj skupini, ako su pod stresom, mogu pokazivati znakove regresije. Na primjer, djeca koja su uspješno naučena na tutu ili WC mogu iznenada mokriti u krevet. Dijete također može ponovno početi sisati palac.

Mogu se javiti i problemi s obraćanjem pozornosti na stvari oko sebe, napadaji bijesa ili tjeskoba zbog odvajanja. Također, može doći do svađa oko jela i odlaska na spavanje.

Stres kod djece od 7 do 10 godina
Ova dobna skupina nešto je svjesnija neobičnih vremena u kojima se nalazimo. Mogu se bojati za vlastito zdravlje i brinuti za svoju obitelj. Obično se to odnosi na bake i djedove, ali često i na roditelje. Djeca to iskazuju tako da mogu otpustiti svoje strahove u obliku ljutnje ili razdražljivosti.

Ostali simptomi su zabrinutost, tjeskoba, a kod neke djece primjećuju se promjene u ponašanju - kod kuće se ponašaju na jedan način, a u školi ili s prijateljima na potpuno drugačiji. Sve su to znakovi da dijete prolazi kroz stresno razdoblje i da mu je potrebna pomoć.

Stres kod djece od 10 do 13 godina
U ovom razdoblju počinju se pojavljivati buntovništvo i neposlušnost. Roditelji često primjećuju otpor među djecom kada moraju napraviti domaću zadaću ili obaviti neki drugi zadatak/posao koji im je dodijeljen. Djeca ove dobne skupine također rjeđe govore o svojim brigama i strahovima, no stručnjaci upozoravaju da to ne znači da ih nemaju.

(Index.hr)

Ne propustite