O NJIMA JE ČITAO U KNJIGAMA, ALI NIKADA IH NIJE SREO: Mihailo je umro u 82. godini kao jedini čovjek koji nikada nije vidio ženu

Zanimljivosti
O NJIMA JE ČITAO U KNJIGAMA, ALI NIKADA IH NIJE SREO: Mihailo je umro u 82. godini kao jedini čovjek koji nikada nije vidio ženu
,

Mihailo Tolotos rođen je negdje oko 1856. godine, ali nakon što je njegova majka preminula nedugo nakon porođaja, ostao je siroče. Kao novorođenče su usvojili i odgojili pravoslavni monasi u manastiru na planini Atos u Grčkoj.

Dok je odrastao, Tolotos je živio na mjestu na kojem vladaju stroga pravila, a jedno od njih bilo je da ženama nije dozvoljen pristup. Inače, ovo je pravilo na snazi već ​​stotinama godina i važi do danas.

Iako je bilo malo vjerovatno da će Tolotos ikada sresti ženu u svom domu, mogao je da napusti samostan i krene u svijet te lako naiđe na pripadnicu suprotnog pola.

No, Tolotos navodno nikada nije napustio planinu Atos, već je tamo proveo cijeli svoj život. O ženama je saznao od vršnjaka, kao i kroz opise u knjigama, ali nikada nije vidio nijednu u stvarnom životu. Naizgled nikad znatiželjan, Tolotos je nastavio sa svojim životom sve do 1938., kada je preminuo sa 82 godine.

Tolotos je sahranjen uz posebnu ceremoniju na kojoj su prisustvovali svi redovnici koji su živjeli na planini Atos, a vjerovali su da je on jedini čovjek na svijetu koji je umro ne vidjevši ženski lik.

Žene pak nisu bile jedini prizor kojeg je Tolotos tokom života bio lišen, a u jednom novinskom članku napisano je kako nikada nije vidio automobil, film ni avion.

(Ladbible, Index.hr)

Ne propustite