KAKO SMRŠATI POSLIJE 50. GODINE? Uz 3 ključna pravila uvijek ćemo biti VITKE, a evo koje NAMIRNICE treba IZBJEGAVATI

Praktična žena
KAKO SMRŠATI POSLIJE 50. GODINE? Uz 3 ključna pravila uvijek ćemo biti VITKE, a evo koje NAMIRNICE treba IZBJEGAVATI
-

Mnoge dame muči pitanje kako smršati poslije pedesete godine, budući da je taj proces veoma sporiji, međutim - postoji olakšanje.

S godinama, naše tijelo se mijenja i prolazi kroz razne faze. Takođe je poznato se i metabolizam usporava, a samim tim i proces mršavljenja je dugotrajniji i teži. Nakon pedesete godine, mišićna masa znatno opada, dok na to utiču razni faktori koje godine sa sobom nose.

Kada uđemo u 6. deceniju, mijenjaju se i horomni, a ovaj osećaj žene posebno znaju budući da tada dolazi i menopauza koja sa sobom nosi razne procese. Nutricionistkinja Blanka Karasija dala je neke savjete koji mogu pomoći pri rješavanju viška kilograma nakon pedesete godine.

Nutricionistkinja savjetuje da se potpuno odreknete slatkiša i jedete više povrća. Prije svega, ona je predložila da pijete više vode, jer na taj način ne samo da mršavite, nego i smanjujete faktore rizika za dijabetes tipa 2. Takođe, nutricionistkinja savjetuju da se smanji, ili potpuno izbaci prerađena hrana, a posebno čips, peciva i sladoled, piše Lepa i Srećna.

26483-shutterstock-2147140247-f

"Većini ovih proizvoda nedostaju kvalitetni sastojci i hranljivi sastojci. Ove namirnice su bogate rafinisanim ugljenim hidratima, bojama i šećerom i dovode do povećanja tjelesne težine i neravnoteže hranljivih materija u tijelu", objasnila je nutricionistkinja i podsetila na važnost proteina i činjenicu da oni nisu samo životinjskog porijekla. Blanka savetuje da je jede sočivo, pasulj, pečurke i hljeb od cijelog zrna.

"Uključivanje proizvoda od cijelog zrna pšenice u svoju ishranu obezbijediće vam složene ugljene hidrate i vlakna koja će vam pomoći da produžite osjećaj sitosti", zaključila je ona.

"Biljni izvori proteina su mahunarke, kao što s pasulj, grašak, sočivo i soja, ali i semenke i jezgrasto voće. Ipak važno je imati na umu da ove namirnice ne sadrže sve esencijalne aminokiseline pa je potrebno kombinovati više namirnica", rekla je nutricionistkinja-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga za portal Lepa i srećna i otkrila koje kombinacije su dobrodošle u ishrani:

-Žitarice i mahunarke
-Crni grah i riža
-Orasi i grašak
-Sočivo i badem
-Hljeb od speltinog brašna i puter od kikirikija

(Stil/Lepa i Srećna)

Ne propustite