RECEPT ČUVENOG KUVARA ZA NAJBOLJU LAZANJU: Porodična receptura koja se prenosi s koljena na koljeno, SLASNO I PREUKUSNO

Kuharica
RECEPT ČUVENOG KUVARA ZA NAJBOLJU LAZANJU: Porodična receptura koja se prenosi s koljena na koljeno, SLASNO I PREUKUSNO
,

Kada neka svjetski poznata jela želite da napravite kod kuće, onda je najbolje da koristite originalni recept. Lazanje su upravo takvo jelo, a naš prijedlog je da isprobate porodični recept najpoznatijeg italijanskog kuvara Đenara Kontalda, piše espreso.

Po ovom receptu napravićete najbolju moguću lazanju, koju voli preko 5 miliona ljudi. Priprema nimalo nije komplikovana, potrebno je samo da izdvojite vrijeme da napravite prave domaće umake.

1222107-jelo66-ff

foto: Printscreen/Youtube/ Kuh Poh

Sastojci:

500 g listova za lazanje

mocarela

parmezan

Za bolonjeze (ragu):

45 ml maslinovog ulja

25 g putera

1 crni luk

1 stabljika celera

1 šargarepa

150 g pančete

400 g miješanog mljevenog mesa

200 ml crvenog vina

2 kašike paradajz pirea

200 ml bujona

1164943-screenshot-34-ff

foto: Printscreen/youtube/MilinKuvar

Za bešamel sos:

100 g neslanog putera

80 g brašna

1 l mleka

100 g parmezana (ili nekog drugog sira)

malo muskatnog oraščića

Priprema:

Istopite puter, pa dodajte brašno i dobro promiješajte da ne ostanu grudvice. Kada se smjesa zgusne sipajte mlijeko, a zatim dodajte parmezan, so, biber i muskatni oraščić. Kuhajte uz neprestano miješanje dok se svi sastojci ne sjedine. Nemojte da kuhate na visokoj temperaturi jer ne želite da se sos zalijepi. Pripremite i ragu.

1100643-lazanje-ff

foto: Printscreen/Youtube/savurosTV

U tiganju zagrijte maslinovo ulje i puter, dodajte sitno sjeckani luk, celer, šargarepu i pančetu, pa dinstajte na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša. Dodajte meso i dobro propržite. Pojačajte temperaturu, sipajte vino i ostavite da ispari. Razblažite paradajz pire u malo bujona (1/2 kocke supe razblažite u vreloj vodi) i umiješajte u meso. Smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte 2 sata, provjeravajući i s vremena na vrijeme dodajući malo bujona da se sos ne osuši.

Po dnu tepsije sipajte ragu (bolonjeze sos), pa pokrijte listom lazanja. Zatim ponovo sipajte ragu, a onda i bešamel, kao i cepaknu mocarelu. Preko narendajte malo parmezana. Zatim stavite list lazanje i tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke. Posljednji red nije kora, nego ragu, bešamel, mocarela i parmezan. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 180°C oko 35-40 minuta. Pet minuta pred kraj pečenja sklonite foliju.

Ne propustite