SAD JE SEZONA, MORATE OVO ZNATI: Evo kako pripremiti savršeno pečeni kesten, i obradovati svoje ukućane
Savršeni okusi ove šumske delicije su nam trenutno na raspolaganju i to jednostavno ne smijemo propustiti. Kuhani ili pečeni kesten, slani ili slatki, kesteni su uvijek prefini.
Jeste li od onih koji jedva čekaju da dobro poznata mjesta u gradu zauzmu kestenari, i onda vas osvoje divnim jesenskim kestenovim mirisima? Čim ih vidite morate ih imati.
![]()
Vjerovatno ste ih već pripremali kod kuće, ali nikada nisu ni blizu dobri kao kod kestenara. Od sada ne mora biti tako, donosimo vam recept za savršeno pečeni kesten, možda i bolji nego u kestenara i uz koji ćete odeševiti ekipu.
Pečeni kesten recept
Za početak, nemojte rizikovati posjekotine oštrim i ozljede tupim noževima, rezanjem kore u križiće ili kružiće, potrebna je samo jedna duga linija duž ispupčenog djela kestena i to napravljena nazubljenim nožem za hljeb, sa kojim su ozljede prsta gotovo nemoguće.
![]()
Kada ste kesten narezali stavite ga u šerpu i prelijte hladnom vodom tako da voda prekrije kesten. Posolite vodu koliko mislite da je dovoljno srazmjerno količini koju pripremate i stavite na vatru. Zagrijte dok ne provri, zatim čim provrije, kesten vadimo i stavljamo u posudu za pečenje.
Kesten pečemo na temperaturi od 200 stepeni celzijusa, u trajanju od 15 do 20 minuta. Kada ga izvadimo iz pekare dok je još uvijek u posudi za pečenje, prekrijemo ga platnenom kuhinjskom krpom na 15 minuta.
![]()
Kada malo odstoji preman je za konzumaciju. Biti ćete iznenađeni ukusom i oblikom koji ste dobili. Ako ste skoro planirali druženje sa ekipom, na ovako pripremljenom kestenu svi će vam se zahvaljivati.
Pogledajte video
Izvor: narodnilijek