OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA RUSKU SALATU: Nema veze sa onim što ste dosad navikli da pravite
Ova salata je doživjela nekoliko izmjena, a originalni recept se drastično razlikuje od onog kojeg mi danas znamo
Ono što mi zovemo ruska salata, Rusi zovu - salata olivije. Izmislio ju je davne 1860. godine Lucien Olivier, šef čuvenog francuskog restorana Hermitage u Moskvi
Kako se navodi, danas se o originalnom receptu može samo nagađati, a evo otprilike kako je to uradio veliki Olivije.
Sastojci:
200 g kuhane ili pečene teletine
150 g dimljene šunke
100 g kuhanog ili pečenog pilećeg mesa
pet tvrdo kuvanih jaja
pet velikih krompira
pet kuvanih mrkvih
pet kiselih krastavaca
250 g kuhanog graška
jedna mala glavica kuhanog karfiola
250 g majoneze
peršunov list i kolutove kiselih krastavaca i limun za ukras

Priprema:
Sve sastojke narežite na kockice, dodajte grašak i polovinu majoneze i sve lagano promiješajte. Stavite u činiju za serviranje, prelijte ostatkom majoneze, ukrasite kriškama kiselih krastavaca i limuna i ostavite u frižideru do serviranja.
najzena.rs