Ako ovako zalivate sobno cvijeće, sigurno će PROPASTI: Evo kako da njegujete BILJKE

Sve za dom
Ako ovako zalivate sobno cvijeće, sigurno će PROPASTI: Evo kako da njegujete BILJKE
-

U sobi u kojoj najčešće boravite treba da imate bar nekoliko sobnih biljaka. Ne samo što predstavljaju lijepu i prirodnu dekoraciju, već i prečišćavaju vazduh. Međutim, svaka biljka zahteva održavanje ako želite da vam traje što duže i da ima lijepe cvjetove. Ako niste sigurni, trebalo bi da provjerite da li ispravno zalivate svoje sobno cvijeće.

Prva stvar koju nikako ne treba da radite, jeste da zalivate cvijeće u toku dana. Najbolje je da to radite ili rano ujutru ili predveče, nakon što sunce zađe. Vodite računa o tome da ne zalivate cvijeće ako je direktno izloženo sunčevoj svjetlosti jer će se na taj način ono brže osušiti, a postoji i opasnost da cvjetovi počnu da se lome i da ispadaju.

Takođe, vodite računa o tome da voda kojom zalivate cvijeće nije suviše hladna jer i to može nepovoljno djelovati po vašu biljku. Najbolje je da napunite flaše vodom i da ih ostavite na suncu, a onda da predveče pomoću te vode zalijete cvijeće.

Nikako ne smijete zalivati biljku hladno vodom, kafom ili gaziranim pićem. Postoje određene tečnosti koje, pored vode, možete koristiti za zalivanje svojih sobnih biljaka, zbog čega će ono početi još ljepše da cvjeta.

Kišnica je pravo zlato kad je u pitanju voda za zalivanje zato što je “meka” i sadrži nizak nivo soli. S obzirom da nam kišnica nije uvijek dostupna kada želimo da zalijemo cvijeće, trebalo bi da pronađete način za sakupljanje kišnice. Ako imate krov ili nadstrešnicu gdje možete postaviti bure, onda je to jedan od dobrih načina da sačuvate kišnicu za zalivanje svojih biljaka.

Voda u kojoj blanširate ili kuhate povrće je takođe dobra za vaše biljke. Često je bogata vitaminima i mineralima koji biljci mogu pomoći pri cvjetanju. Ono o čemu treba da povedete računa, jeste da ta voda nema dodatke u vidu soli, šećera, ulja ili skroba. Tu tečnost treba da iskoristite čim se ohladi, inače postoji opasnost da se u njoj razviju bakterije koje mogu uništiti biljku.

Ne propustite