PRIJE KUHANJA GRAHA 1 STVAR OBAVEZNO MORATE DA URADITE SA SUHIM MESOM: Samo na taj način će vam ispasti mekano
Ovaj recept za grah sa suhim mesom će svi zavoljeti, isprobajte ga.
Sastojci:
- 450 g graha
- 2 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 1 struk prazi luka
- 2 lovorova lista
- 300 g suhog mesa (krto ili rebra)
- 1 kašičica crvene mljevene paprike
- 1/2 kašičice mljevenog bibera
- 1 kašika začina
- 2 kašike brašna
- 30 ml ulja
- po ukusu so
- 10-tak zrnca kima
Priprema:
Grah očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče, prije kuhanja. Ujutru staviti da se kuha, pustiti da provri, pa kuhati oko desetak minuta pa procijediti prvu vodu, neko je baca neko ne, ja je bacim.
Pasulj naliti sa toplom vodom, iseckati sitnije 2 glavice crnog luka pa dodati pasulju, dodati 2 lovorova lista i očistiti i naseći šargarepe, luka i praži luka te ih dodati pasulju. Dodati oprano suho meso ili rebra.
Kuhati oko sat ipo do dva sata, u zavisnosti od vrste pasulja, neki se skuvaju brze, neki ne. Možda će biti potrebno da dodate još vode, svaki put nalite vodom koja je već topla.
Dodati onoliko vode koliko hoćete da vam je pasulj, gust ili redak. Kad je grah kuhan, napraviti zapršku. Staviti u tiganj ulje, zagrijati pa staviti brašno, propržiti, pazite da vam brašno ne izgori, prohladiti pa dodati mljevenu papriku, dobro promešati pa sipati u kuhani grah.
Dodati suhi biljni začin, biber i kim koji pomaze kod nadimanja), probati i ako je potrebno dodati još začina ili soli. Kuhati još 5 minuta i isključiti.
Prijatno!