Na današnji dan 1981. godine: Sovjetska podmornica S-363 se nasukala u švedskim teritorijalnim vodama

Na današnji dan 1981. godine: Sovjetska podmornica S-363 se nasukala u švedskim teritorijalnim vodama
Stvar je došla do ivice incidenta kada su u spasilačku akciju pristigli sovjetski brodovi ...

Sovjetska podmornica S-363 iz Baltičke flote, koja je postala poznata pod oznakom U 137, se nasukala na južnoj obali Švedske oko 10 km od grada Karlskrona ujedno i jedne od najvećih švedskih pomorskih baza. U 137 je bila neslužbena švedska oznaka za ovo plovilo jer su Sovjeti imena većine svojih podmornica u to vrijeme držali pod znakom tajnosti.

u

Podmornica se nasukala udarivši u podvodnu stijenu te je stoga morala izaći na površinu. Zanimljivo je da se to desilo usred vojne vježbe švedskih pomorskih snaga koje su reagovale tako što su na podmornicu poslale svog nenaoružanog oficira koji je zahtijevao objašnjenje kapetana koji je objasnio kako su uzastopni kvarovi navigacione opreme doveli do toga da se podmornica izgubi (uprkos činjenici da je ona "nekako" već prošla kroz mrežu vrlo zamršenih podvodnih tjesnaca). 

u2

Stvar je došla do ivice incidenta kada su u spasilačku akciju pristigli sovjetski brodovi, ali je ozbiljniji sukob izbjegnut.

Podmornica je ostala nasukana na stijenama skoro 10 dana, nakon čega su je švedski tegljači ispratili u međunarodne vode  gdje je predata sovjetskoj floti.

u3

Ne propustite