OKUS JESENI: Savijača s kruškama
Ovaj recept je odličan za sve one koji vole kruške.
SASTOJCI
250 g brašna
½ žličice soli
4 žlice ulja
1,5 kg krušaka
50 g suhog voća
100 g kiselog vrhnja
1 žlica soka od limuna
50 g šećera u prahu
100 g nasjeckanih oraha
3 žlice krušnih mrvica
2 žlice maslaca
3 žlice mlijeka
PRIPREMA
Pomiješajte brašno i sol te na sredini napravite udubljenje. Dodajte 3 žlice ulja, 100 ml mlake vode pa odmah zamijesite elastično tijesto.
Oblikujte kuglu, premažite preostalim uljem te u vrećici za zamrzavanje ostavite da odstoji oko 25 minuta na toplome mjestu.
Ogulite kruške, raščetvorite ih, uklonite koštice, narežite na tanke ploške, nasjeckajte suho voće te pomiješajte s vrhnjem, šećerom u prahu i orasima.
Popržite krušne mrvice. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Tucite tijesto na radnoj površini dok ne postane sjajno. Potom ga tanko izvaljajte.
Izvucite ga na tanko na pobrašnjenoj kuhinjskoj krpi. Premažite tijesto tekućim maslacem, po tome raspodijelite mrvice i nadjev od krušaka pa smotajte.
Premažite mlijekom te pecite oko 45 minuta. Ostavite da se malo ohladi. Po želji pospite šećerom u prahu.