ZA MENE JE OVAJ RECEPT FANTAZIJA: “Krofne iz rerne” - meni ukusnije od svih ostalih (ZAPIŠITE RECEPT)

Kuharica
ZA MENE JE OVAJ RECEPT FANTAZIJA: “Krofne iz rerne” - meni ukusnije od svih ostalih (ZAPIŠITE RECEPT)
,

Sastojci:

600gr namjenskog brasna za dizana tijesta, 150gr secera, 5 kom jaja, 120ml mlijeka, 150gr istopljenog maslaca, 1 kocka svijeze germe-25gr, 1 kom limuna-izribana korica, 1 kom narandze-izribana korica, 1 kom vanilin secer ili aroma vanilije, malo soli, marmelada za punjenje, secera u prahu

Priprema:

U toplom mlijeku izmrvite kocku kvasca i dodajte kasiku šećera, ostavite sa strane da zapjeni. Maslac istopite i malo prohladite. U veću zdjelu dodajte brašno, šećer, vanilin šećer, izribanu koricu narandže i limuna, istopljen maslac. Mikserom sa nastavcima za tijesto, počnite mijesiti dodavajući jedno po jedno jaje i mlijeko. Na kraju dodajte mrvicu soli. Ostavite tijesto da odmara na toplom i da naraste. Zagrijte rernu na 180°C.

Dva pleha od rerne oblozite pek-papirom. Nadošlo tijesto pretresite na brašnom posutu radnu površinu i samo lagano rukom tijesto raširite na 3-4 cm debljine. Kalupom vadite krofne i redajte na pleh, preostalo tijesto ponovo premjesite i ponovite postupak. Krofne ostavite na toplom pokrivene da odmaraju, pa ih pecite 15-20 min.dok ne dobiju finu boju. Malo ohlađene krofne punite po želji i pospite šećerom u prahu.

Posluživanje:

Prvi put kako radim krofne u rerni i bas sam oduševljena, očekivala sam da će biti neke razlike al krajnji rezultat je mekane mirisne krofne kao tek pržene. Ali u puno zdravijoj verziji. Ako vam se tijesto učini previse mekano slobodno dodajte jos par kasika brašna (da ga mozete raditi a da se ne lijepi za ruke)

Par savjeta:

Sve namirnice neka su sobne temperature ako su vam jaja u frižideru i zaboravite ih izvaditi na par sati prije kao ja, onda ih samo ubacite u zdjelu (cijela, bez da ih razbijete) i prelite ih vrućom vodom. Ostavite ih tako 15-20 min. pa će se dovoljno ugrijati dok ne pripremite ostale sastojke.

Svakako preporucujem “kvalitetno” namjensko brašno za dizana tijesta, ko je u mogućnosti neka koristi Manitobu - vrsta “jakog” brašna sa vrlo visokim postotkom glutena koja se koristi bas za dizana tijesta. Kalupom ili časom vadite šo deblje krofne (3-4 cm. idealno) nemojte tanko razvaljat tijesto. Neka pokrivene odmaraju dok ne uduplaju volumen. Ostavite dovoljno prostora izmedu da se ne spoje dok se peku.

(zdravlje i kuhinja)

Ne propustite