Najveći zavodnik francuskog filma: "Moja prošlost čuva najveće uspomene."

Lifestalgija
Najveći zavodnik francuskog filma: "Moja prošlost čuva najveće uspomene."
Priznaje da danas većinu svog vremena provodi razmišljajući o prošlosti.

Priznaje da danas većinu svog vremena provodi razmišljajući o prošlosti. 

"Stalno govorim o tome da je moj život je iza mene", rekao je u jednom od rijetkih intervjua. "Moja prošlost čuva najveće uspomene i ima najbolji ukus za mene. Mene optužuju da živim u prošlosti, s razlogom. Priznajem da je tako."

Mnogi su smatrali da je dobro što je odustao od glume na velikom ekranu sve dok 2008. godine genijalnom idejom nije došao do uloge Cezara u Asterixu na Olimpijskim igrama; odgovarajuće uzvišena uloga, koju je odlično odradio.

alain3

Međutim, ukupan broj filmova u kojima se pojavio od 1980. godine jedva da je blizu njegovim najslavnijim trenucima 1970-ih i neprikosnovenih 1960-ih godina. Danas on svoje javne istupe obično koristi da govori o tim vremenima.

Priznaje da više ne može gledati film La Piscine (1969), u kojem je glumio s Romy Schneider (koja je do tada već bila njegova bivša ljubavnica) i prijateljem Maurice Ronetom, uz reditelja Jacques Deraya. Sve troje danas nisu među živima, a scene su previše bolne da bi ih ponovo gledao, kaže on. Ako postoji jedna centralna figura u Delonovoj bolnoj nostalgiji, to je njemačka glumica Romy Schneider, koju je upoznao dok je snimao film Christine 1959. godine.

alain5

Iako se par preselio u Pariz kako bi živjeli zajedno, a čak su se i vjerili, oni raskinuli 1964. Šta god da su bili razlozi za razilaženje, čini se da ih Delon nikada nije stvarno prihvatio, a jednom novinaru je pokazivao svoj novčanik u kome čuva neke sliku, toliko godina nakon njene smrti. On iskreno priznaje da je ona ljubav njegovog života.

Smrt Romy Schneider u Parizu 1982. godine bila je rezultat kombinacije lijekova protiv bolova i alkohola, ali da li je to bilo samoubistvo ili nesretan slučaj nikada nije potvrđeno. To je bilo manje od godinu dana nakon što je njen sin tinejdžer je poginuo u jednoj bizarnoj nesreći, probivši svoju femoralnu arteriju nakon što se okliznuo i pao na šiljke željezne ograde koju je htio da preskoči. Delon nije prisustvovao njenoj sahrani, ali joj je odao počast sutradan. On je takođe sredio da njen sin bude pokopan uz nju. 

Mnogo kasnije on je rekao da je njena smrt sa 43 godine barem zamrznula njenu ljepotu, rekavši: "To je teško priznati, ali ne bih htio da je vidim sa 70 godina. Bolje da je otišla na ovaj način."

alain4

U februaru 2008. godine, Romy Schneider je posthumno dobila nagradu francuskog filmskog udruženja u povodu 70. godišnjice njenog rođenja. Delon je izašao na scenu da nagradu primi u njeno ime, pri čemu je od publike zatražio dugotrajne ovacije za nju.

Delonov ljubavni život nikada nije bio dosadan. Čak i dok je bio s Schneider, on je imao aferu sa njemačkim modelom i pjevačicom Nico, a nije ni potvrdio očinstvo nad njenim sinom, Ari Boulogneom - unatoč zapanjujućoj sličnosti kao ii činjenici da je on odrastao sa Delonovim roditeljima. 

Oženio Nathalie Barthélemy u avgustu 1964. godine sa kojom je dobio sina (Anthony) u septembru. Razveli su se na Valentinovo 1969. Njegova slijedeća veza je bila s francuska glumicom Mireille Darc, koja je trajala 15 godina, sve do njihovog razlaza 1982. Dok je snimao spot za svoju pesmu Comme au cinéma 1987., sreo je holandsku manekenku Rosalie van Breemen. Počeli su vezu, dobili dvoje djece, ali su se razišli u oktobru 2002.

Delonov izgled je bio razlog koji ga je odveo u glumu. Upravo se vrativši iz vojne službe u francuskoj Indo-Kini (Vijetnam), on je živio u Parizu i radio različite honorarne poslove kada ga je zapazio glumac Jean-Claude Brialy, koji ga je pozvao na Filmski festival u Cannesu u 1956. Iako nije imao glumačkog iskustva, filmadžije su bile impresionirane njegovim talentom.

Američki lovac na talente David O. Selznick mu je ponudio ugovor u SAD-u uz uslov da prvo nauči engleski. Iako se Delon posvetio učenju jezika, ubijedili su ga da nastavi karijeru u Francuskoj. Većina njegovih filmova zato i jesu francuski, ali on je glumio i u produkcijama na engleskom jeziku; i dalje ga bije reputacija da nikada nije osvojio SAD ili Veliku Britaniju na način kako su to uradile druge francuske zvijezde.

Njegovo portretiranje Zorro-a u filmu iz 1975. bio je jedan od razloga za njegovu popularnost na istoku: to je bio jedan od prvih zapadnjačkih filmova koji je prikazan u Kini nakon Kulturne revolucije.

On je posudio svoje ime brandu parfema i nekih modnih dodataka, a njegove Alain Delon sunčane naočale su postale posebno popularane u Japanu nakon što ih je nosio Chow Yun Fat u filmu "Bolje sutra" (1986). Naočale čak imaju i svoju web stranicu www.danslesyeuxdalaindelon.com 

Na vrhuncu svoje karijere, bio je upleten u skandal. Godine 1969. i Delon i njegova supruga Nathalie su ispitivani od strane policije zbog ubistva njihovog bivšeg tjelohranitelja, Stevana Markovića. Markovićev leš je pronađen u šumi. Istražitelji su pronašli pismo u kojem Marković povezuje Delonove i Korzikanca po imenu François Marcantoni. Ova afera je počela izjedati francusku političku elitu a pomenuti Marcantoni se čak povezivao sa bivšim predsjednikom Georgesom Pompidoum. Nakon svega, samo je Marcantoni bio osuđen.

Delon ima dvojno francusko i švicarsko državljanstvo, iz prilično jasnih finansijskih razloga. Dugi niz godina, bio je vlasnik kuće u Maroku, ali ju je prodao 1993. godine.

Kao i njegova ženska kolegica, Brigitte Bardot, on je borac za prava životinja (kao i vatreni ljubimac pasa). Njih dvoje su nedavno zajednički osudili ubistvo mladunčadi kanadske foke.

alain6

Tokom svoje karijere, on je dobijao nagrade filmskog festivala u Berlinu, francuskog Cesarsa i filmskog festivala u Marakešu. On je takođe i oficir Legije časti.

Ne propustite