HLADNOĆA JE "SMRT" ZA ZGLOBOVE, A EVO KAKO SE LIJEČE BOLOVI: Dr Milošević upozorio na ove ljekove - "Ne uzimajte ih sami"

Porodica i zdravlje
HLADNOĆA JE "SMRT" ZA ZGLOBOVE, A EVO KAKO SE LIJEČE BOLOVI: Dr Milošević upozorio na ove ljekove - "Ne uzimajte ih sami"
Anesteziolog dr Vladan Milošević objasnio na koje načine se mogu smanjiti bolovi u zglobovima i mišićima!

Anesteziolog dr Vladan Milošević objasnio na koje načine se mogu smanjiti bolovi u zglobovima i mišićima!


Sa dolaskom hladnog vremena javljaju se brojni problemi. Osim onih kako se ne prehladiti ili dodatno uštedjeti s obzirom na brojna poskupljenja, ima i onih bolnijih. Hladno vrijeme donosi dodatnu bol i poteškoće u kretanju onima koji već imaju problema sa zglobovima.

„U principu, hladno vrijeme ne može samo da stvara bol, ali predstavlja inicijalnu kapsulu gde se pojačavaju simptomi koji već postoje kod pacijenata“, objasnio je anesteziolog dr Vladan Milošević gostujući u „Ordinaciji“ RTS-a.


Naravno, nakon svakog osjećaja bola treba se obratiti ljekaru koji će tačno utvrditi o čemu se radi. Međutim, postoje i neka prirodna rješenja u borbi protiv bolnih zglobova i mišića, kao što su:

kurkuma
šipak
magnezijum
tamjan
bosiljak
limuna i maslinovog ulja
đumbir
eterično ulje kleke
eterično ulje karanfilića
eterično ulje eukaliptusa

Dr Milošević je objasnio da se uz oralnu primjenu nekih od ovih supstanci, većina njih koristi za pravljenje krema koje mogu djelovati na lokalno bolno područje. Takođe, sve ove supstance imaju dva važna dejstva – antiinflamatorno (protiv upale) i analgetsko (protiv bolova).

Anesteziolog se osvrnuo i na lijekove koji mogu da smanje upalu i podelio ih u tri osnovne grupe: slabije analgetike koji se mogu nabaviti bez ljekarskog recepta (paracetamol i ibuprofen), a najveći bol koji vam može izazvati zbog nepravilne upotrebe je oštećenje želuca. , jetra, ali i srce. U drugu grupu spadaju jaki analgetici kao što su nimulid i ketoprofen. Ljekar je upozorio da ova grupa lekova ima ograničenu upotrebu tri do pet dana i da se ne smije uzimati samostalno. Pretjerano zlostavljanje može izazvati ovisnost. U treću grupu spadaju opijatni analgetici koji se izdaju samo na recept, a koji zbog prekomjerne upotrebe stvaraju i zavisnost.

Osim prirodnih rješenja, postoje i suplementi koji mogu pomoći u smanjenju bolova u zglobovima i mišićima, kao što su:

vitamin D3
kalcijum
magnezijum
glukozamin
kolagen


Kako je sam dr Milošević objasnio, ovi suplementi su zapravo komponente koje učestvuju u izgradnji kostiju, mišića i tetiva. Takođe ih treba unositi u organizam uz savjet ljekara ili farmaceuta.

(Izvor: MONDO)

Ne propustite