EVO ŠTA ZNAČE BROJKE NA VENTILU RADIJATORA: Majstor riješio dilemu i podijelio savjet kako da dodatno uštedimo na grijanju

Praktična žena
EVO ŠTA ZNAČE BROJKE NA VENTILU RADIJATORA: Majstor riješio dilemu i podijelio savjet kako da dodatno uštedimo na grijanju
Kućni majstor je objasnio šta znače brojevi na radijatoru i kako možete dodatno uštedjeti ako ih pravilno koristite. Niske temperature, dolazak zime, poskupljenja struje i grejanja su muke koje muče mnoge građane kako u Srbiji, tako iu zemljama u okruženju.

Kućni majstor je objasnio šta znače brojevi na radijatoru i kako možete dodatno uštedjeti ako ih pravilno koristite. Niske temperature, dolazak zime, poskupljenja struje i grejanja su muke koje muče mnoge građane kako u Srbiji, tako i u zemljama u okruženju.


Oni koji imaju podno grejanje imaju mogućnost da sami kontrolišu temperaturu, kao i doba dana i godine kada i koliko dugo da ga uključe, za razliku od onih sa centralnim grejanjem.


Vodoinstalater i majstor Martin Nichols otkrio je da ovi brojevi zapravo pokazuju kolika će biti temperatura u prostoriji, a ne koliko su "vrući" radijatori. Dakle, svaki broj na ventilu odgovara sobnoj temperaturi koju će dostići:

0 = 0°C (isključeno)

✱ = 7°C (poznatije kao pahulja)

1 = 10°C

2 = 15°C

3 = 20°C

4 = 25°C

5 = 30°


- Glavna prednost ovoga je što ćete uštedjeti samo ako ih pravilno koristite - objasnio je majstor i savjetovao ukućane da u manjim prostorijama u zimskim mjesecima podni radijator podese na 2 ili 3.

- Ako uđete u rashladnu prostoriju i radijator je uključen, ostavite ga na miru i nemojte ga podešavati. Neka radi svoj posao i dozvoli mu da u skladu s tim grije prostoriju - objasnio je, a oni koji su daleko od kuće ili odlaze na zimu neka radijatore drže na najmanjoj brojci, tačnije na "pahuljici" (*) u kako bi se uključili na kratko, ako temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusa.


Konačno, njegov savjet je da ventil ne podešavate na pet, jer to znači da neće prestati da teče topla voda sve dok soba ne dostigne 30 stepeni Celzijusa.

(Izvor: Mondo)

Ne propustite