Novi napad dronom na rusku zračnu bazu, Moskva rasporedila raketne sustave na Kurilima

Svijet
Novi napad dronom na rusku zračnu bazu, Moskva rasporedila raketne sustave na Kurilima
Požar u zračnoj bazi u regiji Kursk

Požar u zračnoj bazi u regiji Kursk


- 286. je dan rata u Ukrajini

- Gorjelo skladište nafte u Rusiji, navodno je pogođeno dronom

- Rusija raporedila raketni sustav na Kurilima

Rusija rasporedila obrambeni raketni sustav na Kurilima u blizini Japana


Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je razmjestilo mobilne obrambene raketne sustave na sjevernom Kurilskom otoku - dijelu strateški lociranog lanca otoka koji se proteže između Japana i ruskog poluotoka Kamčatke.


Japan polaže pravo na južne Kurilske otoke koje drži Rusija, a koje Tokio naziva Sjevernim teritorijima. Radi se o teritorijalnom sporu koji datira još od kraja Drugog svjetskog rata kada su ih sovjetske trupe zauzele i istisnule Japan.

Ruski raketni sustav Bastion, koji ima projektile s dometom do 500 km, raspoređen je na otoku Paramušir u sjevernom dijelu Kurilskog otočja, priopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo obrane.

"Obalne službe Pacifičke flote držat će danonoćnu stražu kako bi kontrolirale susjedno morsko područje i zone tjesnaca", rečeno je.

Ministarstvo je priopćilo da je na Paramuširu postavljen vojni logor s uvjetima koji omogućuju cjelogodišnju službu, smještaj, rekreaciju i hranu za osoblje.

Ovo raspoređivanje uslijedilo je godinu dana nakon što je Rusija postavila sustave Bastion na otoku Matua, u središnjem dijelu Kurilskog grebena, navodi se u priopćenju ministarstva.

Centar za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu u rujanskom je izvješću napisao da je moskovska militarizacija Kurilskih otoka, u sjeni invazije na Ukrajinu, "uglavnom prošla ispod radara".

Ne propustite