NI SLUČAJNO NE IGNORIŠITE OVU BOL: Ovi simptomi ukazuju da se u stomaku razvija opasan tumor

Porodica i zdravlje
NI SLUČAJNO NE IGNORIŠITE OVU BOL: Ovi simptomi ukazuju da se u stomaku razvija opasan tumor
Rak želuca je općenito izlječiv ako se rano otkrije

Rak želuca je općenito izlječiv ako se rano otkrije

Dugotrajna infekcija bakterijom H. pylori koja živi na sluznici želuca jedan je od primarnih uzroka raka želuca. Rizik od raka je veći kod ljudi koji imaju ili su imali bolesnog rođaka u porodici, zajedno sa nekim rijetkim genetskim poremećajima koji povećavaju rizik od raka želuca.

Rak želuca je razvoj tumora u želucu zbog nekontrolisanog rasta ćelija, a evo i simptoma koji ukazuju na ovu opasnu bolest.


Istraživanja ističu da se rak želuca najčešće javlja kod muškaraca starijih od 55 godina, pušači, koji nisu imali dovoljno vlakana u ishrani, često su jeli crveno meso, začinjenu ili slanu hranu. Simptomi koji ukazuju na rak želuca u početnoj fazi su probavne smetnje, nadimanje i gasovi, žgaravica, brz osjećaj sitosti tokom jela, mučnina, bol u trbuhu, dijareja i povraćanje.

Kada bolest napreduje, pojavljuju se simptomi kao što su krv u stolici ili crna stolica, loš apetit, gubitak težine, umor, anemija, žutilo kože ili očiju.

Rak želuca je generalno izlječiv ako se otkrije na vrijeme, pa liječnici pozivaju da odgovorite na svaki od navedenih simptoma.


Maligni tumor želuca

Adenokarcinom (rak želuca u daljem tekstu) nastaje u žljezdanom tkivu sluznice želuca. Iako njegova učestalost u zapadnim zemljama opada, on je i dalje jedan od najčešćih oblika raka.

Ukupno petogodišnje preživljavanje pacijenata sa karcinomom želuca je oko 30%. Tako nizak postotak je zbog relativno kasnog otkrivanja u mnogim slučajevima, nakon što se rak već proširio na druge organe. Kod pacijenata kod kojih se tumor nije proširio izvan želuca, petogodišnja stopa preživljavanja je oko 65%. Ako su zahvaćena okolna tkiva i lokalni limfni čvorovi, stopa preživljavanja je 30%, a ako se prije dijagnoze proširila na druge organe i dijelove tijela, petogodišnje preživljavanje je 5%. Treba naglasiti da statističke podatke treba tumačiti s oprezom, jer se individualni tok bolesti može značajno razlikovati.

Ne propustite