OVO JE RECEPT ZA NAJBOLJU STARINSKU GIBANICU: 1 sastojak joj daje hrskavost, ovo morate danas spremiti

Kuharica
OVO JE RECEPT ZA NAJBOLJU STARINSKU GIBANICU: 1 sastojak joj daje hrskavost, ovo morate danas spremiti
Za doručak je gibanica uz jogurt je jedno od omiljenih jela.

Za doručak je gibanica uz jogurt je jedno od omiljenih jela.

Sastojci:

  • 1kg brašna
  • 0.5kg ovčijeg sira
  • 250g kajmaka
  • 10 jaja
  • 250g masti
  • 1dl ulja
  • 2dl mlijeka

Priprema

U brašno sipajte ulje, dodajte malo soli i zamesite tijesto sa mlakom vodom. Dobro urađeno tijesto podjelite na 21 komad i ostavite da odstoji. Potom ih razvijte u male kore.

Po tri male kore premažite mašću i složite jednu na drugu, pa razvlačite oklagijom da debljine kore za rezanca. Ovu koru pecite na plotni ili u pećnici sa obe strane. Kore će se odvojiti jedna od druge, tako da ćete dobiti tri pečene kore.

Isto uradite sa preostalim tijestom. Umutite 8 jaja, dodajte usitnjeni sir i kajmak i sve dobro izmiješajte. Posebno otopite mast. Na dnu tepsije sipajte 1-2 kašike masti, složite kore i premazujte ih sirom. Na kraju umutite dva jaja sa mlijekom i prelijte preko složene gibanice. Poprskajte mašću i pecite u rerni, prenosi Espreso

Ne propustite