SLATKI NOVOGODIŠNJI KOLAČIĆI: Uljepšaće svaku prazničnu trpezu, a izgledaju kao iz bajke i baš se lako prave

Praktična žena
SLATKI NOVOGODIŠNJI KOLAČIĆI: Uljepšaće svaku prazničnu trpezu, a izgledaju kao iz bajke i baš se lako prave
Možda vam se čini da su daleko, ali praznici će brzo doći, pa razmislite kako će vaša trpeza izgledati na vrijeme. Naš prijedlog su prekrasni novogodišnji kolačići.

Možda vam se čini da su daleko, ali praznici će brzo doći, pa razmislite kako će vaša trpeza izgledati na vrijeme. Naš prijedlog su prekrasni novogodišnji kolačići.


Uskoro nam dolaze praznici, a nema osobe koja ne voli lijepo uređen dom, ali i još ljepše uređen sto. Ono što će najviše uljepšati svaku prazničnu trpezu su preslatki kolačići u obliku jelke, snjegovića... Nudimo vam još jedan prelijep recept za novogodišnje kolačiće koji je tako jednostavan za pravljenje, a uživaćete ne samo u ukusu, ali i izgled. Sastojci su vrlo jednostavni i jeftini, a najbolje od svega je da vam čak i djeca mogu pomoći da ga napravite.

Sastojci:

malo više od 2 šolje brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 šolja putera
1 šolja šećera
1 veliko jaje
3/4 kašičice ekstrakta badema
crvena prehrambena boja
šarene mrvice

Priprema:

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi umutiti puter sobne temperature i šećer. Dodajte jaje i umutite dok se ne sjedini, a zatim dodajte ekstrakt badema. Pomješati suhe i mokre sastojke i napraviti tijesto. Zatim ga podijelite na 2 dijela. U jedan dio tijesta dodati crvenu boju i mjesiti dok se sve dobro ne sjedini. Umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider da se stegne, oko 30 minuta. Zatim uzmite pek papir, stavite belo testo i prekrijte drugim papirom za pečenje. Razvaljati u pravougaonik. Isto uradite sa crvenim tijestom, pa preko crvenog stavite bijelo. Odrežite višak tijesta da dobijete pravi pravougaonik. Pomoću pek papira zarolajte i ostavite u frižideru sat vremena ili preko noći. izrežite rolnice, pa ivice uvaljajte u mrvice. Ređati na pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko minut.

Izvor: Stvar ukusa

Ne propustite