ZAŠTO NIKADA NE TREBA DA BACITE KORU MANDARINE: Dr Irina otkrila 3 recepta protiv NADIMANJA, BRONHITISA I SUHOG KAŠLJA

Praktična žena
ZAŠTO NIKADA NE TREBA DA BACITE KORU MANDARINE: Dr Irina otkrila 3 recepta protiv NADIMANJA, BRONHITISA I SUHOG KAŠLJA
-

3 recepta poslije kojih više nikada nećete baciti koru mandarine! Odlični su za zdravlje.

Decembar je mjesec kada je ponuda mandarina u domaćim piljarama i prodavnicama najraznovrsnija i najpovoljnija, a ono što mnogi ne znaju o ovom citrusnom voću jeste da je izuzetno korisno za zdravlje i to ne samo plod, već i kora!

Mandarine su bogat izvor vitamina, antioksidanata i drugih korisnih supstanci. Jedan od zdravstvenih benefita ovog voća je i taj što, budući da raste na drvetu, ne sadrži teške metale i radionuklide koji mogu da se akumuliraju u zemljištu. Uprvo je to i jedan od razloga zašto nikada ne bi trebalo da bacite koru ovog voća! Stručnjaci su naveli nekoliko recepata koji su se ispostavili kao vrlo korisni kod određenih tegoba.

Ruska doktorka Irina Volkova kaže da se u medicini najčešće koristi osušena kora i to za pripremu "ljekovitih" čajeva.

"Ona poboljšava varenje, podstiče apetit i generalno jača organizam. Eterična ulja, fitoncidi i flavonoidi pomažu u lečenju bolesti bronhopulmonalnog sistema", objasnila je dr Irina i otkrila tri recepta sa korom mandarine i kod kojih tegoba pomažu: 

Nadimanje - osušenu koru mandarina sameljite u mlinu za kafu i dodajte u svježi sir, kašu i druga jela, 1 kašičicu po obroku.
Bronhitis - 2 kašike sjeckane, suve kore sipajte u 1,5 šolju ključale vode. Kuhajte na laganoj vatri 5 minuta, pa poklopite i ostavite tako da odstoji sat vremena,. Nakon toga procijedite. Uzimajte pola šolje zagrijanog čaja 2-3 puta dnevno, pola sata prije jela.
Suh kašalj  - za lakše iskašljavanje sekrete nakupljenog u grlu, uzmite 2 kašike usitnjene kore i pomešajte sa 1 čašom rakije (vodke). Ostavite nedelju dana na tamnom mjestu, pa procijedite. Uzimajte 20 kapi tinkture u čaši vode 3 puta dnevno prije obroka.

MONDO

Ne propustite