TRAVAR OTKRIVA: KAKO DA OČISTITE TIJELO OD OTROVA ZBOG ZAGAĐENOG VAZDUHA: Poznati travar je otkrio način

Porodica i zdravlje
TRAVAR OTKRIVA: KAKO DA OČISTITE TIJELO OD OTROVA ZBOG ZAGAĐENOG VAZDUHA: Poznati travar je otkrio način
Narodni travar Momčilo Antonijević govorio o ljekovitim svojstvima biljaka i tome koliko pomažu kod brojnih tegoba. Zanimljivo, čaj od šipka koji je jedan od najpopularnijih, po travaru Momčiloviću i nije mnogo koristan

Narodni travar Momčilo Antonijević govorio o ljekovitim svojstvima biljaka i tome koliko pomažu kod brojnih tegoba. Zanimljivo, čaj od šipka koji je jedan od najpopularnijih, po travaru Momčiloviću i nije mnogo koristan.

"Šipurak nije baš sjajan za čajeve bolji je za džem", objasnio je u emisiji “Vikend na K1”.

O tome šta je najbolje da uzimamo u zimskom periodu, posebno da bismo pročistili disajne organe od zagađenog vazduha koji je posljednjih nedjelja alarmatno visok i negativno djeluje na naše zdravlje, Antonijević kaže:

"Od zagađenog vazduha najbolje ćemo očistiti pluća ako se preselimo na dva mjeseca na Taru ili na Staru planinu. Ali pošto nismo svi u mogućnosti da tako nešto uradimo,  biljke mogu da nam pomognu da se izborimo od efekata zagađenja. Suva inhalacija bi bila jako dobar način, a drugi način je da koristite etarska ulja u difuzeru, odnosno u isparivaču. Treba napomenuti da kada se koristi difuser sa etarskim uljima da se ne pali istovremeno prečišćivač vazduha jer će prečišćivač vazduha registrovati molekule ulja kao pam čestice. Etarska ulja, sem što jako dobro dezinfikuju prostor i imamo fantastičan miris, ona djeluju i na povećanje koncentracije negativnih jona u vazduhu i popravljaju raspoloženje. Negativni joni su dobri joni i oni se javljaju poslije grmljavine, poslije kiše, kod vodopada. Oni povećavaju koncentraciju kiseonika u prostoru tako da ih treba koristiti. Ja najviše volim kleku, ali možete koristiti različita etarska ulja kao što su eukaliptus ili bor koji su idealni za zimski period i dezinfekcijuprostora od različitih bakterija koje mogu da se nađu u njemu."

Travar je preporučio i čaj koji smanjuje efekte zagađenosti vazduha u organizmu.


"Tu su i neki čajevi koji dobro djeluju na naše respiratorne organe kao što su miloduh izop (Hyssopus officinalis). On smiruje suvi dosadni nadražajni kašalj i ima svoje antivirusno djelovanje", ispričao je narodni travar i novinar Momčilo.

Kod suve inhalacije, najvažnija je biljka kleka.

"Kleka je posebno važna jer ona djeluje snažno antiseptično i njeno ulje predlažemo ljudima kojima je neophodna 'super suva inhalacija'. To je super stvar koja otvara naše gornje disajne puteve, jako je dobro za zdravlje naših bronhija. Preporučuje se ljudima koji pate od astme. Djeluje jako dobro protiv virusa specijalno virusa gripa. Zbog svega toga kleka je prava biljka koju treba da koristimo u zimskom periodu. Kleka je odličan začin posebno za divljač", kaže Antonijević.

Izvor: MONDO

Ne propustite