SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KRASULI: Najvažnija pravila za gajenje biljke novca - ako je njegujete OVAKO, donijeće vam sreću!

Praktična žena
SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KRASULI: Najvažnija pravila za gajenje biljke novca - ako je njegujete OVAKO, donijeće vam sreću!
-Sve što treba da znate o krasuli - biljka koja prema feng šuiju donosi novac, a ovo su pravila za održavanje i njegu!

Sve što treba da znate o krasuli - biljka koja prema feng šuiju donosi novac, a ovo su pravila za održavanje i njegu!

Krasula ili drvo novca je biljka koja oplemenjuje prostor u mnogim domovima. Izuzetno je dekorativna, lako se uzgaja i oduševljava mesnatim zelenim listovima i razgranatom mini "krošnjom". Pošto su liske krasule u obliku novčića, nazivaju je i "drvo novca". U feng šuiju se takođe smatra da ova biljka povoljno utiče na finansije i obilje u domu. Ali kako bi vam uljepšavala kuću i donijela blagodeti, važno je da je njegujete na pravi način i sa puno ljubavi. Otkrivamo vam sve što treba da znate o uzgajanju i održavanju krasule, biljke novca.

Razmnožavanje krasule
Krasula se se lako razmnožava reznicama stabljika ili listova. Da biste to uradili, čistim nožem odrežite zdrav list ili zdravu stabljiku sa nekoliko listova. Stavite reznicu na čisto i suvo mesto i ostavite da raste i pusti korijen. Kada su vaše reznice ukorijenjene, možete ih posaditi u saksiju, u obično zemlju za cvijeće i redovno zalivati. Razmnožavanje se najbolje vrši tokom vegetacije, za vrijeme proljeća i ljeta.

Koje je najbolje zemljište za uzgoj krasule u saksiji?
U prirodi krasula raste na pješčanom ili kamenitom tlu. Simulirajte ovo prirodno okruženje korišćenjem poroznog zemljišta, dobro drenirajućeg i organski bogatog za saksije. Možete koristiti komercijalnu mešavinu za biljke za uzgoj kaktusa i sukulenata, ali ako želite da napravite sopstvenu mješavinu za, jednostavno pomiješajte u razmeri 3:3:1 pesak, baštensku zemlju i perlita.

Da li je krasuli (drvetu novca) potrebno đubrivo?
Krasule treba hraniti važnim nutrijentima da bi dobile listove svijetle boje. Hranite ih od proljeća do jeseni rastvorljivim, izbalansiranim đubrivom razblaženim do polovine preporučene jačine. Ne hranite se zimi, jer će za to vrijeme vaša krasula biti u stanju sna i odmora.

Koliko je krasuli potrebno svjetlosti?
Biljci je potrebna jaka svetlost da bi dobila živopisne boje listova, ali puno Sunca ih može spržiti. Sprečite ovo tako što ćete drvo novca staviti u delimičnu sjenku gdje može dobiti dovoljno jakog svetla. Kada uzgajate krasulu na otvorenom, pronađite mjesto gdje može dobiti dosta nježne jutarnje svjetlosti i biće zaštićena od oštrog popodnevnog Sunca. Kada je u zatvorenom prostoru, postavite drvo novca blizu prozora gde će dobiti mnogo jarke, ali indirektne svjetlosti.

Koliko često treba zalijevati krasulu?
Potrebe za zalivanjem biljaka zavisiće od uslova u vašem području. Po pravilu zahtjevaju rijetko zalivanje. Držite zemlju suhom ili vlažnom kako biste spriječili razvoj truleži korijena. Pravilo je da se gornji sloj zemlje osuši na dodir prije sljedećeg zalivanja. Češće zalivanje im je potrebno tokom ljetnjih mjeseci i visokih temperatura. Zimi smanjite ili potpuno zaustavite zalivanje kako biste spriječili smrzavanje i odumiranje korijena. Ukoliko je zemljište vlažno duže vrijeme tokom hladnoće, povećava se rizik od bolesti biljke. Važno je da listovi krasule ne budu mokri prilikom zalivanja, jer kapljice vode mogu izazvati smeđe lišće.

Koja je optimalna temperatura i vlažnost za gajenje biljke krasule?
Biljka krasula ima različitu zimsku otpornost u zavisnosti od vrste. Neke vrste mogu tolerisati umjerene mrazeve ili visoke temperature. Ekstremne temperature i visoka vlažnost mogu dovesti do opadanja lišća i odumiranja. Drvo novca zahtjeva umjerenu temperaturu sa niskom vlažnošću kako bi se ravnomjerno razvijala.

Izvor: Sensa

Ne propustite