PAŽNJA! ZBOG OVIH HORMONA SE DEBLJATE: Ako ne možete nikako smršaviti PROVJERITE IH!

Praktična žena
PAŽNJA! ZBOG OVIH HORMONA SE DEBLJATE: Ako ne možete nikako smršaviti PROVJERITE IH!
-

Povećanje težine često je povezano s prejedanjem ali može biti uzrokovano i raznim hormonima koji su u neravnoteži.

Kada su ovi hormoni u neravnotežu rezultat je povećanje težine.

Hormoni štitnjače

h1

Štitnjača je žlijezda u podnožju našeg vrata. Proizvodi hormone T3, T4 i kalcitonin koji su odgovorni za održavanje metabolizma tijela. Nedovoljna proizvodnja tih hormona dovodi do hipotireoze.

Hipotireoza je često povezana s povećanjem tjelesne težine uglavnom zbog akumulacije vode u tijelu, a ne masnoća, pa osoba izgleda bucmasto.

Insulin

h2

Inzulin je hormon koji luči gušterača. Pomaže organizumu tako što nosi glukozu u stanice da se koristi kao energija ili da se pohrani kao mast, čime se održava razina glukoze u krvi. Prekomjerna potrošnja prerađene hrane, nezdravih namirnica, alkohola ili umjetno zaslađenih napitaka može dovesti do razvoja otpornosti na inzulin.

To uzrokuje da stanice mišića ne reaguju na insulin, što rezultira zadržavanjem glukoze u krvotoku. To uzrokuje povećanu razinu šećera u krvi što dovodi do debljanja i dijabetesa tipa 2.

Kortizol

h3

Kortizol je hormon kojeg izlučuju nadbubrežne žlijezde kada ste depresivni, tjeskobni, pod stresom, nervozni, ljuti ili fizički povrijeđeni.

Njegova je primarna funkcija smanjiti razinu stresa i pomaganje u metabolizmu masnoća, bjelančevina i ugljikohidrata. No s obzirom na današnji način života, naše tijelo može biti u stalnom stanju stresa, što dovodi do izlučivanja kortizola koji  pomaže visceralnom taloženju masti i potiče sazrijevanje masnih stanica.

Testosteron

h4

Testosteron se često smatra muškim hormonom, ali izlučuje se i u tijelu žene. Pomaže u spaljivanju masnoća, jačanju kostiju i mišića te poboljšanju libida. Dob i visoke koliličine stresa mogu uzrokovati značajno smanjenje razine testosterona u žena, što dovodi do gubitka gustoće kostiju, gubitka mišićne mase i pretilosti.

Progesteron

h5

Razina progesterona i estrogena treba biti uravnotežena u tijelu kako bi ispravno funkcionirali. Razine progesterona mogu se smanjiti iz raznih razloga kao što su stres, uporaba kontracepcijskih pilula, menopauza itd. To može dovesti do debljanja i depresije.

Estrogen

h6

Estrogen je primarni ženski spolni hormon. Svaka neravnoteža u razinama estrogena u tijelu može dovesti do povećanja težine. Visoka razina estrogena u tijelu može biti posljedica prekomjerne proizvodnje hormona ili razlog može biti prehrana bogata estrogenom.

Leptin

h7

Leptin je hormon koji regulira ravnotežu energije u tijelu sprečavanjem gladi. No, kada jedemo hranu bogatu šećerom, pretjerana isporuka fruktoze pretvara se u masti koja se deponuju u jetru, trbuh i druge dijelovima tijela. Te masne stanice luče leptin.

Kako se sve više i više leptina izlučuje, tijelo postaje desenzitizirano. To uzrokuje da mozak prestane primati signale kada nismo gladni.

Melatonin

h8

Melatonin je hormon koji regulira san i budnost. Dok spavamo, tijelo oslobađa hormone rasta koji pomažu tijelu da održi zdravlje, poboljšava sastav tijela i izgrađuje mišiće. Ali ako ne dobijemo pravilan san, svi ovi procesi postaju poremećeni uzrokujući stres i na kraju dovode do povećanja tjelesne težine.

Ne propustite