Cijene nafte skočile iznad 85 dolara

Objavljeno:29.11.2022 - 17:48
A A A Times Arial

Cijene nafte skočile su danas na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, potaknute nadom da bi Kina nakon prosvjeda mogla ublažiti stroge mjere suzbijanja covida-19. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,95 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,14 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,51 dolar višoj cijeni, od 78,75 dolara.

Trgovci pozorno prate mjere suzbijanja covida u Kini, najvećem uvozniku nafte u svijetu, budući da koče gospodarsku aktivnost i potražnju za energijom. Kineski zdravstveni dužnosnici najavili su u utorak ubrzano procjepljivanje starijih građana kako bi se uklonila ključna prepreka ublažavanju nepopularne stroge politike "nulte tolerancije prema covidu-19".

Nagađa se da bi veliki proizvođači mogli smanjiti proizvodnju
Brojni građani izašli su prošlog vikenda na ulice kineskih gradova kako bi prosvjedovali protiv strogih mjera suzbijanja covida, kritizirajući i šefa države Xi Jinpinga. Najava zdravstvenih dužnosnika mogla bi utrti put prilagodbi politike u Pekingu, drže na tržištu. 

"Šansa za povratak u normalu najvećeg uvoznika nafte u svijetu bila je dovoljna da cijene nafte skoče i značajno se oporave prvi puta u dva tjedna", rekao je analitičar Ricardo Evangelista iz ActivTradesa.

Potporu cijenama pružila su i nagađanja da bi veliki proizvođači mogli smanjiti proizvodnju, s obzirom na oslabljenu potražnju u Kini, prema ocjeni analitičara grupe Eurasia od ponedjeljka. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, razmotrit će proizvodnu politiku na sastanku zakazanom 4. prosinca.

G7 i EU raspravljali o ograničenju cijene barela na 65 i 70 dolara
Grupa je početkom mjeseca već počela smanjivati proizvodnju, za dva milijuna barela dnevno u odnosu na zacrtane razine, prema odluci sa sastanka u listopadu. Tržišta pokušavaju utvrditi i posljedice skorih zapadnih ograničenja cijena ruske nafte.

Diplomati iz grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) i Europske unije raspravljali su o ograničenju cijene barela na 65 i 70 dolara kako bi Moskvi ograničili prihode za financiranje vojne ofenzive u Ukrajini i istodobno izbjeći poremećaje na globalnim naftnim tržištima.

No vlade Europske unije nisu se u ponedjeljak uspjele dogovoriti koliki bi trebao biti limit, uz inzistiranje Poljske da mora biti niži no što G7 predlaže, tvrde diplomatski izvori. Cijene bi trebale biti ograničene od 5. prosinca, kada na snagu stupa i zabrana Unije na uvoz ruske nafte brodovima. U odvojenom je izvješću OPEC objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 3,87 dolara, na 79,93 dolara.