NEĆETE VJEROVATI ŠTA SE SVE PROIZVODILO U JUGOSLAVIJI: Pola svijeta nam je zavidjelo, čega se vi sjećate?

Objavljeno:29.11.2022 - 15:46
A A A Times Arial

Jugoslavija je nekada današnji datum 29. novembar slavila kao državni praznik. Praznovalo se puna dva dana i to sve do 2002. godine kada je ovaj praznik ukinut. Mi se ovom prilikom sjećamo stare Jugoslavije

Mnogi stanovnici  jutros su ustali nostalgični jer je danas 29. novembar poznat kao državni praznik koji se naveliko obilježavao u Jugoslaviju.

Povodom 29. novembra donosimo vam priču o tome šta se sve nekad proizvodilo na našim prostorima i po čemu su nas prepoznavali u svetu.

Na društvenim mrežama već neko vreme kruži mapa sa firmama koje su postojale na području bivše Jugoslavije i na njoj se vidi sve što se proizvodilo u "sretna vremena". Neke od jugoslovenskih proizvoda koristio je doslovno cijeli svijet, a kako piše Klix, proizvodili su se brodovi, automobili, avioni, kamioni, oružje pa čak i računari.

screenshot-51

Na mapi su naravno i kompanije koje su bile proizvođači odjeće, hrane i ostalih potrepština. Međutim, mnoge od tih firmi više ne postoje ili su pod stečajem ili polako propadaju.

Za vrijeme “Juge”, u BiH se proizvodio popularni Volkswagenov Golf u TAS-u, ali i popularna “buba” koja se proizvodila uz pomoć tadašnjeg UNIS-a. Municija se, na primjer, primer, proizvodila u vogošćanskom PRETIS-u, lideru namjenske industrije u Jugoslaviji.

screenshot-50

Teški kamioni i šleperi proizvodili su se u FAP-u iz Priboja i TAM-u iz Maribora, dok su se laki transporteri proizvodili u Zastavi u Kragujevcu. Godišnje, tamo se otprilike proizvodilo 200.000 automobila. Ponos vojne industrije u bivšoj državio bio je SOKO s proizvodnjom u BiH, dok je državna fabrika aviona postojala i u Kraljevu.

U Slavonskom Brodu bila je fabrika vagona, a budući da Hrvatska ima izlaz na more, tamo je bilo najviše brodogradilišta. Ipak, još brodogradilišta bilo je i u Srbiji i Crnoj Gori. Klix navodi da su pulski Uljanik i riječki 3. maj bili na svetskom nivou i da se u tim brodogradilištima proizvodili najveće prekookeanske brodove za inostranstvo.

screenshot-49

Vjerovali ili ne, Jugoslavija je bila jedna od pet država u Evropi koje su imale svoje računare. Vjerovatno je najpoznatije Galaksija, dok je prvi proizveden računar bio CER-10. Još krajem 70-ih godina, firma Digitron u Bujama u Istri i Iskra u Sloveniji, počeli su sa sklapanjem računara, prenosi Kurir

Čega se vi sjećate iz doba stare Jugoslavije? Pišite nam u komentarima.