STARINSKA ŠTRUDLA SA MAKOM: Bila je nezaobilazna na nedjeljnoj trpezi, a svaka jugoslovenska domaćica je znala da spremi

Praktična žena
STARINSKA ŠTRUDLA SA MAKOM: Bila je nezaobilazna na nedjeljnoj trpezi, a svaka jugoslovenska domaćica je znala da spremi
Štrudla od maka jedna je od najomiljenijih starinskih delicija.

Štrudla od maka jedna je od najomiljenijih starinskih delicija.


Štrudla sa makom je starinska poslastica koja se pravi od tijesta, a zatim se puni makom koji se kuha sa mlijekom. Svaka domaćica u bivšoj Jugoslaviji znala je da pripremi ovu ukusnu štrudlu, a bila je neizostavna i nakon nedjeljnog ručka. Takođe, na trpezi su se u to vrijeme često mogle naći tjestenine sa orasima ili makom, kao jedan od nenadmašnih specijaliteta. Naučite kako da pripremite štrudle sa makom, omiljeni desert svih Jugoslovena.

Sastojci

za tijesto:
550 g brašna
300 ml mlijeka
30 g kvasca
1 jaje
1 žumanca
2,5 kašike šećera
50 g putera
Za fil:
500 g maka
200 g šećera
300 ml mlijeka
Za premaz:
1 jaje

Priprema:

U mlijeko dodajte kvasac i šećer. Ostavite da se aktivira, pa dodajte jaje i žumance koje ste prethodno umutili, a zatim i otopljeni puter. Sve sjediniti, pa sipati prosejano brašno i zamesiti tijesto. Pokrijte i ostavite da odstoji oko 20 minuta na toplom mjestu. Dobijeno tijesto podjeliti na 3 djela. U šerpu sipajte mlijeko i pustite da proključa, pa postepeno dodajte mak i šećer koji ste izmiksali. Kuhajte još nekoliko minuta uz stalno mješanje. Svaki dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, pa preko njega rasporedite fil. Zarolati, pa ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata ili dok ne porumeni.

 

Izvor: Stvar ukusa

Ne propustite