OTVORENO KRITIZIRANJE RUSIJE OD STRANE ARMENIJE I KAZAHSTANA, DVIJE ČLANICE CSTO-A: Gubi li Moskva utjecaj u regiji zbog rata u Ukrajini?

Objavljeno:28.11.2022 - 12:05
A A A Times Arial

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedjelju da su pokušaji razbijanja CSTO-a (Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti), sigurnosnog saveza predvođenog Rusijom, oduvijek postojali i da će se nastaviti, ali je inzistirao na tome da je savez i dalje u "velikoj potražnji" nakon ovotjednih kritika iz Armenije, piše Advance.hr.

Što se dogodilo? Naime, Armenija, članica CSTO-a, zatražila je pomoć od ovog sigurnosnog saveza u rujnu, zbog sukoba s Azerbajdžanom, ali je dobila samo obećanje da će biti poslani promatrači.

Armenski premijer Nikol Pašinjan je to suprotstavio brzoj odluci CSTO-a u siječnju da se pošalje trupe u Kazahstan, koji je također dio ove organizacije, kako bi pomogli predsjedniku Kasimu-Jomartu Tokajevu da prevlada val nemira koji su eskalirali.

Između ostalog i ruske snage tad su ušle u Kazahstan, a nemiri su jako brzo ugušeni. Tokajev je ponovno izabran za predsjednika na izborima ovog mjeseca (s velikom većinom) i trebao bi se danas sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u ruskom gradu Orenburgu. Zanimljivo je spomenuti da Tokajev, iako ga je u neku ruku brza ruska "sigurnosna intervencija" spasila do mogućeg državnog udara, danas poprilično glasno kritizira Rusiju i njezinu invaziju u Ukrajini.

Rusija je tako odjednom suočena s višestrukim kritikama unutar CSTO-a.

Jasno, situacija u Kazahstanu i Armeniji ne može se baš uspoređivati. U slučaju Kazahstana CSTO je djelovao protiv lokalnih nemira, a u slučaju Armenije to je zapravo bio rat s Azerbajdžanom oko sporne regije Gorski Karabah.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se u srijedu s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom na marginama summita CSTO-a u Erevanu. Do susreta dvojice došlo je nakon što je Pašinjan odbio potpisati nacrt deklaracije summita CSTO-a.

Tijekom sastanka s Putinom, Pašinjan je rekao da su na sjednici donijete mnoge odluke, ali da se oko nekih pitanja nisu mogli dogovoriti.

Ranije tijekom dana Pašinjan je rekao čelnicima država članica CSTO-a da neće potpisati nacrt deklaracije skupine. Istaknuo je da je to zbog činjenice da se u deklaraciji ne navodi politička osuda azerbajdžanske agresije na teritorijalnu cjelovitost Armenije.

Možda je armenski premijer Pašinjan očekivao da će Rusija krenuti u rat protiv Azerbajdžana, no to je uvijek bilo jako malo izgledno pošto Moskva nastoji kultivirati dobre odnose i s Erevanom i Bakuom, jer je riječ o dvije bivše sovjetske republike.

Očekivati da će CSTO djelovati slično kao NATO u slučaju aktivacije Članka 4 očito nije bilo realno. No, ova situacija otkriva i nešto drugo, volju Armenije i Kazahstana da otvoreno kritiziraju Rusiju u trenutku dok njezin rat u Ukrajini ulazi u 10. mjesec.