OVU HRANU NIKAKO NE STAVLJAJTE U MIKROVALNU: Obratite pažnju, može da nastane haos

Objavljeno:27.11.2022 - 22:17
A A A Times Arial

Vjerovatno ste već uz pomoć mikrotalasne rerne spremali neke od ovih namirnica, ali niste znali da to nije baš najbolja ideja.

TVRDO KUHANA JAJA

Ne pokušavajte da kuhate jaja u mikrotalasnoj jer biste mogli imati pravu malu kuhinjsku katastrofu.

Naime, naglo povećanje temperature u mikrotalasnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema gdje da pobjegne, pa jaje može da “eksplodira”.

Imajte na umu da se to obično dešava tek nakon što tvrdo kuhano jaje izvadite iz rerne, a niko ne želi ostatke vrućeg jajeta na rukama, licu i kuhinji.

ZAMRZNUTO MESO

Odmrzavanje mesa u mikrotalasnoj pećnici može biti brzo, ali pokušajte da izbjegnete ovaj proces. U zavisnosti od toga kakav komad mesa imate, tanji dijelovi mogu početi da se kuhaju, dok deblji dijelovi mogu i dalje ostati zamrznuti.

Ako imate mikrotalasnu pećnicu koja ne rotira hranu, to dovodi do neravnomjerne raspodjele toplote, zbog čega bakterije koje se nalaze u mesu i koje toplota treba da uništi, zapravo samo rastu i razmnožavaju se.

Zato je najbezbjednije ostaviti meso da se odmrzava u frižideru.

MESNI PROIZVODI

Sadrže konzervanse koji im produžavaju rok trajanja, a ti konzervansi postaju još nezdraviji za organizam kada se zagriju u mikrotalasnoj pećnici.

PILETINA

Salmonela se često nalazi u mesu, a posebno u piletini. Zbog toga je važno da ga temeljno kuhate kako biste ubili sve bakterije.

Mikrotalasna ne može potpuno i ravnomjerno da skuva svaki dio piletine, koja ima veću gustinu proteina, pa postoji mogućnost da bakterije prežive pripremu u mikrotalasnoj, piše portal Zadovoljna.hr.

RIŽA

Nekuhana riža sadrži male bakterije koje mogu da prežive kuhanje u mikrotalasnoj pećnici. U trenutnu kada izvadite rižu koja je kuhana u mikrotalasnoj pećnici i ostavite je na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu izazvati stomačne probleme.