“Željezni general”: Ovo je čovjek koji je promijenio tijek rata u Ukrajini

Svijet
“Željezni general”: Ovo je čovjek koji je promijenio tijek rata u Ukrajini
.

Tijekom prvih mjeseci rata u Ukrajini, ruske snage uspjele su zauzeti veći dio istoka i juga ove zemlje, brzim napredovanjem iz pravca Donbasa i Krima. Međutim situacija se preokrenula kada su Ukrajinci konačno dobili potrebnu količinu oružja, ali i obuke da uzvrate udarac.

Čovjek koji praktično preokrenuo dosadašnji tijek rata i u svoju biografiju upisao jedan od najvećih uspjeha ukrajinske vojske do sada – preuzimanje kontrole nad Hersonom, zove se Valerij Zalužnji, zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine. Upravo on izlazi na crtu “mesaru iz Sirije”, generalu Sergeju Surovikinu, koji je donio odluku o povlačenju Rusa iz Hersona.

Zbog ove pobjede, Ukrajinci slave Zalužnjog, kojeg još zovu i „željezni general“.

Ovog čoveka je čak i zamjenica ministra obrane Hana Malijar u rujnu izdvojila kao osobu koja će postati „heroj Ukrajine“. Osim što je zaslužan za obranu Kijeva na početku rata, istaknuo se i na fronti u Harkovu, Donjecku, Lugansku, kao i u Hersonu.

Tko je Zalužnji?

Rođen je u gradu Novograd-Volinski na zapadu Ukrajine. Diplomirao je na lokalnoj vojnoj školi 1993. godine i to samo dve godine nakon što je Ukrajina proglasila neovisnost od Sovjetskog Saveza. Kasnije je upisao vojnu akademiju u Odesi, gdje je diplomirao 1997. godine.

Kada su krenuli sukobi na istoku Ukrajine 2014. godine, bio je raspoređen u istočnu regiju Donbas.

Ukrajinska vojska je u to vrijeme izgubila dijelove teritorija od separatista koje podržava Rusija. Međutim, sada su se ukrajinske snage pregrupirale, izvojevale nekoliko pobjeda, a Zalužnji je stekao svoju reputaciju.

On je na svoju sadašnju dužnost imenovan u srpnju 2021. godine. General s četiri zvjezdice prozvan je herojem, ali malo ljudi izvan vojnih krugova je ikad čulo njegov glas. Rijetko daje intervjue, a jedna njemu bliska osoba kaže da većinu vremena provodi u vojarnama.

Dva mjeseca pre nego što su ruske snage pokrenule invaziju 24. veljače, Zalužnji je pripremao svoju vojsku za trenutak kada će doći do udara. Tajno, a ne odajući mnogo detalja čak ni vlastitom ministarstvu obrane, glavni zapovjednik je raspoređivao jedinice po sjeveru zemlje, prije svega oko Kijeva, postavljao artiljerijske baterije i sisteme protuzračne obrane. Pokreti trupa su vršeni na takav način da je neprijatelj vjerovao da su još stacionirani u svojim bazama. Ta odluka je bila ključna i odlučujuća u spašavanju Ukrajine.

Zalužnji dosad nije preuzimao sve zasluge za ukrajinske uspjehe na bojnom polju. Društvene mreže je većinom koristio za hvaljenje kolega časnika, običnih vojnika i civila.

Posljednjih mjeseci počele su kružiti i glasine o navodnim napetostima između Zalužnjog i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Ankete pokazuju da je general također jedna od osoba kojoj Ukrajinci najviše vjeruju. Ipak, obojica tvrde, da su priče o njihovom neslaganju ruska dezinformacija namjenjena raspirivanju napetosti unutar vodstva u Kijevu.

Učenje od neprijatelja

Poštovanje ukrajinskih vojnih zapovjednika među stanovništvom je ogromno. Zalužnji je u rujnu dao intervju za magazin Time u kojem je hvalio svog protivnika, ruskog načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova, što je nezamislivo za, na primjer, političare.

„Odgojen sam na ruskoj vojnoj doktrini i još uvijek mislim da se znanost o ratu nalazi u Rusiji. Učio sam od Gerasimova. Pročitao sam sve što je ikada napisao. On je jedan od najpametnijih ljudi, a moja očekivanja od njega su bila ogromna“, naveo je Zalužnji.

Kako sam priznaje, njega je obučavala Crvena armija. Ovo znanje o neprijatelju je bilo ključno i nešto što je ruska vojska pokazala da ne posjeduje. Zalužnji je dao primjer u magazinu Time.

Mjesecima prije invazije, general je identificirao tri glavna pravca koja će Rusija koristiti za invaziju sa sjevera, preko vlastitog teritorija i Bjelorusije. Umesto da se angažira u ranim fazama invazije, on im je dopustio da napreduju do prve obrambene linije Kijeva, a zatim su izveli brze napade s malim jedinicama na zadnjem dijelu i prema lancima snabdjevanja. Moskovske trupe su prekasno otkrile da stanovništvo nije na njihovoj strani.

Idol kolega

„Predivno je kada poznajete neprijatelja, kako on djeluje i uz pomoć stranih partnera možete ih pogoditi u njihove slabe točke“, rekao je Vitalij Markiv, časnik Ukrajinske nacionalne garde koji je sudjelovao u kontraofanzivi kojom su oslobođeni dijelovi teritorija u Harkovu.

„Ovako djeluje vrhovni zapovednik Zalužni“, dodao je on.

Vještina Zalužnjog o prilagođavanju bojnom polju koje se brzo mijenja pokazala se u Harkovu. Tada su Zalužnji i njegovi generali iskoristili trenutak i u rujnu su izveli munjeviti napad koji je ruske vojnike natjerao u bijeg i povlačenje iz Hersona.

„Upravo tako su se dogodili Harkov i Herson… To je oportunističko ratovanje,“ rekao je Andrij Zagorodnjuk, bivši ukrajinski ministar obrane i sadašnji vladin savjetnik za sigurnost.

„Generalov stil zapovijedanja dopušta drugima da ostvare svoje sposobnosti i talente, dok u ruskoj vojsci samo jedna do dvije osobe donose odluke, a ostalima se kaže da šute“, istaknuo je on.

Kada je general Mark Miley sugerirao da bi Kijev mogao iskoristiti zimu za postizanje dogovora s Rusijom, Zalužnji se tome se usprotivio. Američki vojni dužnosnik pohvalio je sposobnost ukrajinskog generala da brzo reagira na ruske akcije i neuspjehe.

„Održao je svoje snage u pokretu i nije dopustio da se opuste. To je veoma teško i zahtijeva disciplinu“, naveo je on.

Pohvale na račun Zalužnog se ovdje ne završavaju.

„Jednom je prilikom prebacio artileriju preko ‘gotovo neprohodnih terena’ kako bi digao u zrak skladište oružja“, prisjetio se general-pukovnik Mihailo Zabrodski, bivši zapovjednik.

Radio je majstorski“, rekao je on. Akcija je bila toliko brza da neprijatelj nije mogao reagirati.

Izvor;N1

Ne propustite