SAVJET

Četkice za zube treba održavati: Evo kada im treba dubinsko čišćenje, a kada ih trebate baciti

Objavljeno:26.11.2022 - 23:28
A A A Times Arial

Možete ju očistiti ručno, krenuvši od njene baze prema gore - bez obzira kakvu četkicu imate. Stručnjaci preporučuju uklanjanje nakupina zubne paste s ručke otopinom sapuna i tople vode.

"Ljudska usta sadrže brojne vrste bakterija, no četkica za zube je drugačije okruženje i može potaknuti rast loših bakterija ako se o njoj ne brinemo pravilno", upozorava Mark B. Desrosiers, član Američkog udruženja endodonta i docent na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Bostonu. Vaša četkica za zube može sadržavati bakterije iz vaših usta, koje će se umnožiti ako se ne dezinficiraju, prenosi MBG.

Srećom, čišćenje zubne četkice nije proces koji zahtijeva puno gnjavaže, a dovoljno je svake dvija do tri sedmice steći naviku uklanjanja tih loših bakterija.


Četkicu za zube možete očistiti ručno, krenuvši od njene baze prema gore - bez obzira kakvu četkicu imate. Stručnjaci prvo preporučuju uklanjanje nakupina zubne paste s ručke otopinom sapuna i tople vode.

Odatle uklonite glavu s četkice ako se može odvojiti, nema veze ako se ne može. Tad potopite cijelu četkicu u čašu kućnog vodikovog peroksida na najmanje 15 minuta. To će vam pomoći ukloniti ostatke paste za zube, kao i ukloniti bakterije na dlakama.

Ako nemate kod kuće vodikov peroksid, antibakterijska tekućina za ispiranje usta poslužit će kao zamjena.

Nakon što namočite glavu četkice za zube, isperite je pod toplom vodom i palcem nježno trljajte dlačice kako biste uklonili preostale čestice paste za zube i peroksid. Ovaj je korak važan jer, iako je vodikov peroksid u kućanstvu koji se nalazi u većini trgovina razrijeđen na 3 posto, i dalje ga nije dobro unositi u organizam.

Nakon dubokog čišćenja, pustite da se dlake četkice potpuno osuše prije nego što ih ponovno upotrijebite.