LJUBIMCI

IZNENADIT ĆETE SE: Ovo je razlog zašto gotovo svaki ljubimac spava na ovaj način

Objavljeno:26.11.2022 - 23:00
A A A Times Arial

Neka ponašanja naših ljubimaca duboko su ukorijenjena u evoluciji, uključujući ovo, koje datira iz vremena kada nije bilo normalno da psi žive s nama i spavaju na kauču.

Često kažemo da su psi čovjekovi najbolji prijatelji. Između ostalog i zato što nas mogu nasmijati i razveseliti svojim neobičnim i razigranim ponašanjem, ali mora se priznati da ponekad znaju biti pomalo čudni, kada nagnu glavu ili dok razgovaramo s njima ili iz čiste mir kada se počnu veselo valjati po travi, prenosi portal Mental Floss.

Međutim, postoje i one urođene pseće navike i ponašanja za koje stručnjaci danas imaju naučna objašnjenja. Sigurno ste primijetili da se psi uvijek sklupčaju u klupko prije nego što zaspu. Ali ako mislite da se radi samo o tome da zauzmete najudobniji mogući položaj, niste sasvim u pravu.

Naime, dr. Margaret Gruen, docentica bihevioralne medicine na Fakultetu veterinarske medicine na NY State University, kaže da ona ima svoje korijene u evoluciji pasa.

Kada psi spavaju u divljini, posebno tamo gdje je jako hladno, iskopati će gnijezdo u zemlji i sklupčati se u njemu. Tijelo savijeno u lopticu omogućava im da bolje zadrže toplinu.
Takođe, ova pozicija štiti njihove najugroženije organe od potencijalnih predatora - objašnjava dr Gruen. Da, vaš pas je sklupčan kako bi zaštitio svoje unutrašnje organe.

Naravno, ljudima ovo zvuči glupo, jer znaju da njihov ljubimac nije u opasnosti, ali sa stanovišta pasa, to je vrlo razumna taktika koju su naslijedili od svojih predaka, kaže on. Postoji još jedan razlog za koji se čini da ima više smisla, a to je da se vaš pas ugnijezdio na takav način da se općenito zaštiti od vanjskih prijetnji. Za njih je san stanje u kojem su ranjivi, pa se štite.

 

Izvor:Pink.rs