AJLE - NAJSTARIJI TURSKI SLATKIŠ: Skuhajte sebi domaću kafu i servirajte ovaj softani kolač, pustite duši na volju

Objavljeno:26.11.2022 - 09:20
A A A Times Arial

Ajle, softani turski slatkiš kojem niko neće moći da odoli sprema se veoma brzo i lako

Turski kolači se odlično slažu sa domaćom kafom, pa ukoliko želite mir i odmor, obavezno spremite sebi jednu ovakvu poslasticu:

Sastojci:

-3 jaja
-nepuna šolja šećera
-kiselo mlijeko 180ml
-ulje 50ml
-brašno 1 šolja (može griz umesto brašna)
-prašak za pecivo 12g
-kakao 1 supena kašika
-kore za pitu(10 komada)
-maslac za podmazivanje

Sirup:

šećer 2 šolje
voda 2 šolje
sok od jednog limuna

Priprema: U tepsiju složite kao harmoniku kore za pitu. Napravite fil od jaja, šećera, kiselog mlijeka, ulja, brašna i praška za pecivo i kakaa.

Skuhajte agdu i ostavite je da se prohladi.

Kore ispecite u rerni 10 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Zatim, preko pečenih kora izlijte fil. Pecite kolač na 180 stepeni Celzijusa oko 30 minuta.

Hladnim šerbetom prelijte topao kolač. Ostavite kolač da upije šerbet, a onda ga stavite u frižider. Poslužite uz domaću kafu.

(Stil)