ZANIMLJIVO

POMJERA LI SE SLIKA ILI NE: Zanimljiva optička iluzija poigrati će vam se sa mozgom

Objavljeno:25.11.2022 - 12:41
A A A Times Arial

Jedna neobična optička iluzija ozbiljno će vam zamutiti um i natjerati vas da vidite stvari koje se zapravo ne dešavaju.

Naime, kada pogledate ovu ilustraciju, izgledat će kao da se velika crna tačka naglo širi.

Image
Istraživači su proučavali iluziju i sumnjaju da ona prevari mozak gledatelja da pomisli da se kreću u zamračeni prostor, poput pećine, tunela ili čak crne rupe, prenosi Mirror.

Iluzija predstavlja veliki crni oval okružen tamnim oreolom na bijeloj pozadini ispunjenom manjim crnim elipsama. Dok gledalac bulji u optičku iluziju, tamni ovalni oblik će se obično proširiti prema van nekoliko sekundi, dajući iluziji nadimak 'proširujuća crna rupa'.

U studiji, koja je prvobitno objavljena u časopisu Frontiers in Human Neuroscience, istraživači su otkrili da je 86% učesnika koji su pogledali sliku prijavilo da su vidjeli tamnu mrlju koja se širi. Tim sumnja da se iluzija poigrava sa percepcijom mozga o promjeni nivoa svjetlosti.

Vođa istraživanja Bruno Laeng, psiholog na Univerzitetu u Oslu u Norveškoj, objasnio je da je rupa koja se širi je vrlo dramatična iluzija, dodajući da vara um da povjeruje da je došlo do promjene osvjetljenja kao da je posmatrač ušao u rupu. ili tunel.

Grupa istraživača otkrila je da slika pokreće prirodni odgovor u mozgu koji predviđa kada će se svjetlost promijeniti, što potiče zjenice da se skupe ili prošire zbog nadolazećeg poremećaja. Isti je osjećaj koji ljudi imaju kada uđu u mračni prostor.

Dok su provodili studiju, istraživači su koristili posebne kamere za praćenje pokreta očiju dok je posmatrač gledao u iluziju. Otkrili su da su se zjenice ispitanika raširile dok su posmatrali iluziju.