VRHUNSKI STRUČNJACI OTKRILI DA JE OVO NAJBOLJE JELO: Nisu ćevapi ni ajvar, njegov odgovor je šokirao cijeli region

Kiosk
VRHUNSKI STRUČNJACI OTKRILI DA JE OVO NAJBOLJE JELO: Nisu ćevapi ni ajvar, njegov odgovor je šokirao cijeli region
Ovo su stručnjaku najbolja jela iz regiona.

Ovo su stručnjaku najbolja jela iz regiona.

Srbija

Od 59 jela koja treba probati u Srbiji, prvo mjesto, s ocjenom 4,8, dijele ajvar i zlatiborska komplet lepinja. Ajvar je predstavljen kao „tradicionalni specijalitet od paprike i patlidžana koji je jedan od najpopularnijih priloga širom Balkana i Istočne Evrope“, dok je komplet lepinja „razložena“ na somun, pretop, kajmak i jaje. „Iako je hranljivo i visoko kalorično, u jelu se obično uživa za doručak i najbolje se kombinuje sa čašom jogurta ili kiselog mlijeka. Za najautentičnije iskustvo, preporučuje se da ga jedete rukama“, navedeno je. Na drugom mestu je burek sa sirom (4,6), a slede ga sarma, krofne, pljeskavica, bela čorba…

Hrvatska

Možda će nekima biti čudno, ali kao najbolje ocenjeno jelo u Hrvatskoj prvo izađe – burek sa sirom, mada ima istu ocenu (4,6) kao riba na gradele – tradicionalni način spremanja sveže ribe na roštilju na hrvatskoj obali Jadrana. „Reč gradele se odnosi na jednostavnu metalnu rešetku, ali je takođe dalmatinska ideologija i stil života tokom leta… Važno je da se riba savršeno ispeče, a da istovremeno ostane sočna. Tokom pripreme, riba se obično premaže grančicom ruzmarina koja je umočena u maslinovo ulje“. S ocenom 4,5 prati ih istarski fuži (tjestenina koja se obično služi uz juneći gulaš), slavonski i baranjski kulen, zagorski mlinci…

Bosna i Hercegovina

Burek je, očekivano, prvi i kad su u pitanju jela BiH. „Jelo je veoma popularno na celom Balkanu, iako je u Bosni i Hercegovini kulturni značaj ove svakodnevne namirnice neuporediv i najbolje je sažet u brojnim lokalnim poslovicama koje sugerišu da ako žena može da napravi dobar burek, ima pravo na brak“, navodi se uz napomenu da „većina lokalaca tvrdi da se samo burek s mlevenim mesom može zvati burekom“. Istu ocjenu doduše imaju zeljanica i sirnica, ali i ćevapi, suho meso, sarma i, posebno, travnički ćevapi, koji se prave od kombinacije goveđeg, telećeg, ovčijeg i jagnjećeg mesa, prenosi Blic.rs

Ne propustite