NAJBOGATIJA ZEMLJA NA SVIJETU ČAK NI NOVCEM NE MOŽE DA KUPI ONO ŠTO MI BACAMO: Nećete vjerovati kako se živi u Kataru

Kiosk
NAJBOGATIJA ZEMLJA NA SVIJETU ČAK NI NOVCEM NE MOŽE DA KUPI ONO ŠTO MI BACAMO: Nećete vjerovati kako se živi u Kataru
-

Katar se nalazi u Jugozapadnoj Aziji i smatra se jednom od najbogatijih država na svijetu. Ipak, ni svo bogatstvo ovog svijeta ne može da im stovori izvorsku vodu koja u Kataru ne postoji

Svjetsko prvenstvo u fudbalu odigrava se ove godine u Kataru, stoga nam je ova zemlja postala izuzetno zanimljiva.

Danas vam pišemo o zanimljivostima vezanim za Državu Katar:

1. Katar je okružen pustinjom. Tj. ova država je stvorena u pustinju, zbog čega nemaju slatku vodu pa moraju destilovati morsku kako bi imali vodu za piće. Zbog svega toga čista voda je najskuplje piće u Kataru.

304729-katar5-ff

2. Vlast je u rukama emirata i to decenijama. Ovde vlada apsolutna monarhija, a kuća Tani vlada Katarom od 1868. godine nakon završetka katarsko-bahreinskog rata. Sadašnji emir je Tamim bin Hamad al Tanin, koji vlada zemljom od 2013. godine. A njegova majka Moza, druga žena šeika Hamada je najvjerovatnije najbogatija žena na svijetu.

3. 99% stanovništva Katara su građani Dohe. Prema statistici 9 od 10 stanovnika Katara živi u Dohi.

4. Sva hrana u Kataru se uvozi iz drugih zemalja jer oni nemaju obradive površine.

5. Al*ohol je zabranjen u Kataru.

6. Katar je druga najbezbjednija zemlja u svijetu. Katar ima drugu najnižu stopu kriminala na svijetu, odmah iza Abu Dabija.

7. Broj muškaraca je znatno veći od broja žena, na tri mušarca dođe jedna žena.

8. Katar je jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. Veliki dio bogatstva potiče od nafte i prirodnog gasa koji čini više od 60 procenata BDP-a. Nekoliko godina zaredom Katar je prva zemlja u svijetu kad se gleda bruto domaći proizvod po glavi stanovnika. Na listi je ispred Luksemburga, Singapura, Bruneja. Zvuči gotovo nestvarno, ali prije samo 70 godina, to je bilo jedno od najsiromašnijih mjesta na planeti. Stanovnici Katara, koji je tada bio britanski protektorat, živeli su od ribolova i prodaje bisernih školjki.

304725-katar1-ff

9. Krajem tridesetih godina prošlog vijeka u malom mejstu Duhan, na zapadu zemlje, pojavila se nafta. Katar je počeo da je prodaje svijetu i od tada više ništa nije bilo isto. Međutim, pravi razvoj kreće tek sedamdesetih godina. Katar je 1971. dobio nezavisnost od Velike Britanije, a tih godina je u Persijskom zalivu otkriveno najveće pojedinačno nalazište prirodnog gasa na svijetu. Energent koji je nekada smatran gotovo bezvrijednim će preko noći transformisati zemlju i od Katara napraviti ono što vidimo danas.

10. U posljednje dvije decenije, članovi vladajuće porodice Al Tani su uložili dosta novca u umjetnost i kulturu. Katar je danas jedan od najvećih kupaca umjetničkih djela u svijetu. Skoro 10.000 eksponata iz cijelog islamskog svijeta nalazi se u Muzeju islamske umjetnosti, zgradi smještenoj na vještačkom poluostrvu koje gleda na modernu Dohu. Osim uticaja islama, na život u Kataru snažno je uticala beduinska, nomadska kultura. O svojoj istoriji, Katarci najviše podsjećaju na nacionalni praznik 18. decembra. Tog dana 1878. godine, šeik Džasim bin Muhamed al Tani, osnivač modernog Katara, uspio je da ujedini lokalna katarska plemena.

(Stil)

Ne propustite