EVO TRIK KAKO DA SAČUVATE KROMPIR PREKO ZIME: Nikada vam neće proklijati ako ga budete čuvali ovako
Krompir svi vole, može se pripremiti na razne načine i, za razliku od većine proizvoda, može da se čuva sedmicama ili čak mesecima.
Međutim, dok je krumpir prilično otporan, postoje ispravni i pogrešni načini za njegovo skladištenje. Bez obzira na vrstu krompira, sve treba čuvati prema ovim savjetima i trikovima za najduži mogući rok trajanja, piše Insider, a prenosi Večernji list.
Svježi krompir koji se čuva u idealnim uslovima može da traje nekoliko meseci. Ako se krompir skladišti na temperaturi iznad 13°C, brže će dehidrirati, što će mu smanjiti rok trajanja, ali čak i pod uslovima koji nisu idealni, držaće se nekoliko sedmica.
Odaberite dobar krompir
Skladištenje krompira počinje u supermarketu ili na pijaci. Potražite krompire bez posekotina, tamnih mrlja ili mekih mrlja. Trebalo bi da imaju ujednačenu teksturu s minimalnim plitkim udubljenjima i bez zelenila. Krompir s mrljama brže se kvari u skladištu.
Držite ga na suhom
Iako bi moglo biti primamljivo da operete krompir pre skladištenja, oduprite se porivu. Vlaga se lako može zarobiti na koži krompira i stvoriti previše vlažno okruženje, uzrokujući buđ i brže starenje. Čuvajte ih takve kakve jesu i perite tek kada su spremni za upotrebu.
Stavite krompir u korpu ili džak
Jedan ključ za očuvanje svježeg krompira je pravilna cirkulacija vazduha. Krompir se često prodaje u mrežastom džaku koja omogućuje ulazak i izlazak vazduha, pa ako ste ga tako kupili – u vreću ga i čuvajte. Ako ste ga doneli u plastičnoj kesi, preporučuje se da ga prebacite u rupičastu korpu ili posudu kako bi vazduh cirkulisao oko krompira. Otvorena papirna kesa će takođe poslužiti.
Pronađite hladno, tamno mjesto
Krompir se uzgaja pod zemljom i voli uslove što bliže tome — u tamnom i hladnom. Optimalna temperatura za skladištenje krompira je između 7°C i 13°C, tako da je podrum idealan. Držite krompire na najmračnijem i najhladnijem mjestu, ali bez obzira na sve, nemojte ga čuvati u frižideru.
Rotirajte svoju zalihu
Svaki put kad posegnete za krompirom, proverite svoju zalihu i okrenite ga kako biste sprečili da se naprave udubljenja. Pogledajte da li ima krompira koji počinju da se kvare i iskoristite ih, stavljajući novije krompire na dno