BOSANSKI BUREK: Jedan je od najboljih čuvanih tajna ovih prostora, bolji nego iz pekare

Praktična žena
BOSANSKI BUREK: Jedan je od najboljih čuvanih tajna ovih prostora, bolji nego iz pekare
Recept za pravi bosanski burek jedna je od najbolje čuvanih tajna ovih prostora, a mi vam otkrivamo kako da ga napravite.

Recept za pravi bosanski burek jedna je od najbolje čuvanih tajna ovih prostora, a mi vam otkrivamo kako da ga napravite.


Poznato je da je burek sa mesom u Bosni nacionalno jelo, veoma je ukusan i sočan. Za ovaj burek vam ne treba veliki prostor ili oklagija, a što je najbitnije svima uspe, ukusno, bez napora da bi ste dobili tanko prozirno tijesto.

1

Sastojci za tjesto:


1 kg brašna 
so
mlaka voda

Nakon što je umješeno, tijesto treba da odstoji u plastičnoj kesi najmanje 20 minuta na toplom, a u frižideru i do 2 dana.

Umjesite tijesto, razvijete ga, a potom premažete uljem ili maslacem

Sastojci za mesnu smjesu:


1,5 kg junećeg sitno sjeckanog mesa (može i mlevenog)
crni luk
bijeli luk
biber
so

Priprema:


Pitice umotati, a potom premazati uljem ili maslacem.

Burek se peče u zagrejanoj rerni na 250°C oko 20 minuta, a potom 5 minuta na dnu rerne, “da se zapeče”.

Za hrskaviji burek, preliti s malo prokuhane vode.

Ne propustite