Zašto toliko volimo pizzu? Tajna je u zavisnosti kao od droge

Kuharica
Zašto toliko volimo pizzu? Tajna je u zavisnosti kao od droge
Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu tvrde da se ljubav prema pizzi rodila iz zavisnosti koji izaziva sir. Njega neki stručnjaci nazivaju i "mliječnim krekom".

Istraživači su od 500 učenika tražili da popune upitnik o hrani koju vole da jedu i ispostavilo se da pizza izaziva najveću zavisnost.
 
Prva grupa studenata svrstala je masniju hranu u grupu jela koja izazivaju zavisnost, dok je druga grupa studenata svrstala tu prerađenu hranu.

To je istraživače navelo da zaključe da je masna i prerađena hrana povezana sa zavisnošću.
 
Ključni sastojak koji utiče na razvijanje zavisnosti od sira jeste kazein, protein koji oslobađa opijate koji se nazivaju kazomorfini.
 
Jedan stručnjak, doktor Nil Bernard iz Psihijatrijskog komiteta za odgovornu medicinu, opisao je jednom prilikom sir kao "mliječni krek".
 
Pizza je, zapravo, osim zbog sira, neodoljiva jer šećer u paradajz sosu i ugljeni hidrati u hrskavoj kori uzbuđuju mozak.

Ne propustite