SAN SVAKOG LJUBITELJA ŽIVOTINJA: 8 činjenica o samojedima koje ih čine posebnima

Kućni ljubimci
SAN SVAKOG LJUBITELJA ŽIVOTINJA: 8 činjenica o samojedima koje ih čine posebnima
.

Ovi pahuljasti psi su posebni, a to dokazuju i neke zanimljivosti koje navodimo u nastavku.

Samojedi dolaze iz Sibira

Pasmina je nastala kao društvo Nenecima, starosjedilačkoj skupini iz Sibira. Pomagali su im vući saonice i loviti divljač. Danas su jednako korisni u obiteljskim domovima: vole se igrati s djecom i griju svoje vlasnike pahuljastim krznom.

Istraživači su ih koristili za putovanja na Sjeverni i Južni pol

U 19. stoljeću avanturisti su iskoristili samojede za pomoć u ekspedicijama na Sjeverni i Južni pol. Norveški istraživač Fridtjof Nansen odabrao ih je za svoje putovanje na Sjeverni pol 1893. godine zbog njihove izdržljivosti i lakoće treniranja. Iako njegovo putovanje nije uspjelo psi su se pokazali kao odlični suputnici, posebno kada je u pitanju vuča sanjki.

Engleski istraživač Robert Falcon Scott i norveški istraživač Roald Amundsen također su koristili samojede u svojim ekspedicijama na Južni pol. Scott je imao tim od 33 psa, a Amundsen od čak 52. Amundsen je pobijedio Scotta u dolasku do Pola sa svojim timom, predvođenim samojedom po imenu Etah.

Samojedi su u bliskom srodstvu s vukovima

Samojed pripada pasmini u tipu špica, što znači da je dio skupine pasa blisko povezanih s vukovima. Možete ih prepoznati po lisičjem licu i kovrčavom repu. 

Znanstvenici su 2011. otkrili 33 tisuće godina star fosil psa. Nazvali su ga altajski pas, po planinskom lancu na kojem je otkriven. Potječe od hibrida psa i vuka, a DNK istraživanjem otkriveno je da je pasmina najbliža ovom drevnom hibridu samojed.

Samojedi pjevaju…

Vjerojatno zbog genetske bliskosti samojeda s vukom, pasmina je poznata po zavijanju, koje zvuči kao pjevanje.

…i smiju se.

Kao da pjevanje nije dovoljno slatko, samojedi se i smiješe. Ovi psi imaju prirodno zakrivljenu njušku prema gore, zbog čega izgledaju kao da su stalno nasmiješeni.

Uglavnom nemaju miris

Za razliku od nekih pasmina, samojedi su uglavnom bez mirisa. Ne treba ih često kupati, ali četkanje je neophodno kako im se krzno ne bi zapetljalo.

Od njihovog krzna možete napraviti odjeću

Samojedi imaju gustu dvostruku dlaku. Donji sloj je mekan i poput vune, a gornji je grub i ravan. Samojedi se puno linjaju pa su mnogi vlasnici u prošlosti skupljali otpalo krzno i od njega izrađivali odjeću. Materijal je topao i čvrst, što ga čini izvrsnom alternativom ovčjoj vuni.

Društveni su

Samojedi su po prirodi životinje koje žive u čoporu i sami se ne snalaze dobro. Poznato je da će samojed kojeg ostavite samog doma vjerojatno opustošiti kuću iz dosade i ljutnje, piše Mental Floss.

Izvor:Index

Ne propustite