Putin se hvata za posljednju slamku? "On je najveća nada za Kremlj"

Putin se hvata za posljednju slamku? "On je najveća nada za Kremlj"
Nakon neočekivanih neuspjeha u Ukrajini, za Rusiju je rat u nedelju donio još jedno iznenađenje.

Nakon neočekivanih neuspjeha u Ukrajini, za Rusiju je rat u nedelju donio još jedno iznenađenje.

Iznenađenje se odnosilo na bivšeg ruskog robijaša i nekadašnjeg prodavača hot-dogova Jevgenija Prigožina koji je možda i najveća nada za Kremlj. Nada za jednu malu vojnu pobjedu koja bi spasila ruski obraz.

Dok su ruske snage bile izložene opasnosti u južnom gradu Hersonu, pripadnici vojnih trupa pod kontrolom Prigožina, bliskog saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina uspjeli su da napreduju prema gradu Bahmutu koji je pod kontrolom Ukrajinaca.

Ovaj grad ima malu stratešku vrijednost, a ruska pobjeda u tom gradu prekinula bi ponižavajući niz poraza i pružila podsticaj političkoj moći Prigožina, pišu mediji.

Prigožina su ismijevali da je "Putinov kuhar" zbog svojih poslovnih interesa koji su vezani za ugostiteljstvo, a on je bio posebno privilegovan od strane Kremlja, ipak sada je sve jači u lavirintu ruske političke moći.

Prigožin je u svojim izjavama nepokolebljivo odan Putinu, s obzirom da je postao sve samopouzdanija i nezavisnija ličnost koja javno proziva vojne komandante koje je imenovao Kremlj.

Ruski debakl
Pod udarom kritika Prigožina i čečenskog vođe Ramzana Kadirova koji se smatra još jednim Putinovim "jastrebom", zbog vojnih neuspjeha, rusko Ministarstvo odbrane je prošlog mjeseca imenovalo novog generalnog zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini, generala Sergeja Surovikina.

Dok je ruska vojska često bila neuspešna u Ukrajini, privatne Prigožinove snage - "Vagner grupa", povremeno je pokazala veću borbenost, najviše oko Bahmuta, u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck.

Dopisnik za medije rekao je da su snage "Vagner grupe" zauzele selo Ivangrad, koje se nalazi blizu puta na južnom prilazu Bahmutu, kao i da se vode žestoke bitke u drugom predgrađu.

Ne propustite